Annons:
Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 32459 ggr
BusBella
9/10/12, 7:22 PM

Afrikansk dvärgsjusovare

En liten minichinchilla. Sjusovare blir allt mer vanliga som husdjur i Sverige, men kunskapen brister. Så då är det ju klart att vi ska ha en artikel om dessa speciella djur!

Afrikansk dvärgsjusovare (Graphiurus Murinus) är en gnagare i familjen sovmöss och är en allt vanligare figur i svenska hem som blir mellan 4-5 år gammal.

Historia

Sjusovare var populär föda under romartiden och göddes i fångenskap. Namnet kommer sig från legenden om de sju sovande som handlar om sju kristna män undar kejsar Decius tid runt år 250 som gömmer sig i en grotta i berget Celion för att slippa dyrka i ett avgudatempel. Kejsaren får reda på det och stänger igen grottan, men två av männen skriver ner deras martyrier och liv och lägger in mellan några stenblock och när grottan öppnas så vaknade alla män upp igen. Men resten av legenden tänker jag inte skriva här.

Utseende

Sjusovare blir mellan 10-13 centimeter långa som den yviga svansen utgör ungefär hälften av och väger ungefär 30 gram. De ser ut ungefär som blandningar mellan ekorrar och chinchillor och har en brågrunaktig päls med vit mage och vissa har olika svarta tecken i ansiktet.

Beteende

Sjusovare ligger i det vilda i dvala från september/november till maj/juni. De är nattaktiva och har flera olika ljud. De bor vilt i kolonier om cirka 10 djur och ska bo minst två och två i fångenskap då det lätt blir stressade och uttråkade som ensamdjur. Det bästa är att ha fler honor än hanar i gruppen, men om man inte vill ha ungar så bör man hålla endast djur av samma kön i samma bur. Sjusovare är väldigt lekfulla och aktiva och älskar att klättra.

Skötsel

Sjusovaren är ett lätt husdjur som desseutom är billigt i drift. Dem flesta ägare tämjer aldrig sina djur, och de fungerar utmärkt som tittdjur men de går även att få tama. Trots att de är både vänliga och nyfikna så är de även blyga och det kan ta ett tag att få upp de så tama att de självmant kommer upp i handen, men bara man är lugn och tålmodig så kommer det att gå till slut och det finns många fördelar med att ha tama sjusovare.

Buren

En bur för Afrikanska dvärgsjusovare ska vara 0,5 kvm och höjden ska vara 100 cm. Det mest lämpade är ett stort terrarium och det ska vara mycket klättermöjligheter med grenar och rep. Sjusovarna föredrar många olika bohålor och mycket olika leksaker såsom hängbroar, hjul, stegar och andra hamsterleksaker som är lätta att hitta i djuraffärer. Vissa papegojleksaker passar också utmärkt.

Utfodring

I det vilda lever sjusovare på bla frön, bark, pollen, nektar, frukt, nötter, svamp, ägg och insekter. I fångenskap är det idealiska fodret en fröblandning för fåglar och färsk frukt flera gånger i veckan. Utöver det behövs protein, speciellt för avelshonor och ungar. Det fixas med gråsuggor, syrsor, kackerlackor, gräshoppor eller mjölmask. Även ägg eller torrfoder för hund och katt kan vara bra att ge ibland. Att undvika är bla rabarber, isbergssallad, kål, spenat, avokado och citrusfrukter samt kärnor ur plommon, persikor och körsbär.

Fortplantning

I naturen får honorna två kullar per år, en på våren och en på hösten. I fångenskap förökar de sig hela året men mest under sommaren. Honan är dräktig i ca 30 dagar och föder sedan 1-11 ungar (oftast 4-6) som hon sedan diar i en månad, och när de är 5-6 veckor är det är dags att sära på könen för att undvika inavel. Hos hanar är avståndet mellan anal och könsöppning längre än hos honorna, och på vuxna djur ser man lätt skillnad eftersom hanens bakkropp är avsmalnande och honans rund.

Släktingar

Några släktingar till den Afrikanska dvärgsjusovaren är Europeisk sjusovare (Glis Glis), Japansk sjusovare (Glirulus Japonicus), hasselmus (Muscardinus avellanarius), trädgårdssovare (Elliomys quercinus), ökensovare (Selevinra betpakdalaensis), trädsovare (Dryomys nitedula) och släktet Graphiurus som innehåller 14 arter. Utdöda släktingar är släktet Hypnomys.

_Källor: wikipedia.org och sjusovare.tk 
_Bilder av Fireant, 

text av Emma (BusBella)

Mind your language.

/Emma

Medarbetare på Exotiska djur och Chinchilla

  • Redigerat 4/17/22, 4:39 PM av Niklas
Annons:
zickan
9/10/12, 8:08 PM
#1

Shit vad produktiv du är Skrattande. Jätte kul!

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Scorpio97
9/10/12, 8:49 PM
#2

Äntligen! :D Har länge varit nyfikna på dessa och har väntat på en artikel!

Mycket bra och intressant artikel! :D


//Jessie

UlrikaD
9/10/12, 9:39 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

En liten bebis-bild kanske:)

MoaL
9/11/12, 12:08 AM
#4

Jättebra artikel! Skrattande

Vad gäller utrymme är det 2m² om insynsskyddat ovanifrån, annars 4m², som gäller för sovmöss om man läser SJV:s bestämmelser (S. 41-42, Övriga trädlevande gnagare <0,25kg, Statens jordbruksverks föreskrifter om djurhållning i djurparker m.m).

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Ypsilon1
9/11/12, 6:53 AM
#5

… samt minst 1,5 m i höjd :)

Det vore bra att ändra i själva artikeln, burstorlek är bland de viktigaste som man ska ha kunskap om, tycker jag, i alla fall Skäms

zickan
9/11/12, 2:45 PM
#6

Fast det har väl framkommit sista tiden att sjusovare är okej att hålla på chinchilla mått?

http://exotiskadjur.ifokus.se/discussions/4d791771c5c6a75fdf0002b3-djur-i-liten-bur

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
choiicho
9/11/12, 3:13 PM
#7

Jag tycker dem där reglerna är så luddiga. Men det är ju förståss föredraget med större utrymme. :)

UlrikaD
9/11/12, 3:14 PM
#8

Jag mailade jordbruksvreket när jag fick mina. Och då sa de att var det de små sjusovarna så var det ok med chilla-mått.

Var det de större de som vägde uppåt 300g så var det 2kvm som gällde.

Det går jag efter tills jag hör någonting annat.

BusBella
9/11/12, 5:05 PM
#9

Jag har kontaktat jordbruksverket angående det och väntar på svar så vi kan få klarhet i vad som gäller.

Mind your language.

/Emma

Medarbetare på Exotiska djur och Chinchilla

Ypsilon1
9/11/12, 5:15 PM
#10

#8 - #9

efter lite forskning kom det ut att kropsvikten som anges i artikeln var förvirrande.

Graphiurus murinus (aka afrikansk dvärgsjusovare) väger upp till 30g enligt de olika vetenskapliga källor som jag hittat (det finns inte så många). då är det chinchilla mått som gäller för Graphiurus murinus, eftersom djuren väger mindre än 100g i vuxenålder och inte upp till 300g som gäller för sovmöss i allmänhet.

det vore kanske bra att klargöra att graphiurus murinus väger mindre än 50g.

det vore också bra att fokusera bara på afrikanska dvärgsjusovare i denna artikeln och ta upp sovmöss i allmänhet i en annan artikel. då kan man igen förklara att chinchilla mått gäller bara för afrikanska dvärgsjusovare (Graphiurus murinus) medan 2 kvm samt 1,5m i höjd gäller för de andra arter av sovmöss.

UlrikaD
9/11/12, 5:17 PM
#11

#10 Det var ju det svaret jag fick fast lite mer förenklat:)

Ypsilon1
9/11/12, 5:22 PM
#12

#11 Jag tycker att både MoaL och jag var förvirrade (Skäms) att läsa i artikeln ovan att de kan väga upp till 300g. jag har ingen direkt erfarenhet av afrikanska dvärgsjusovare, visste inte att de faktiskt väger upp till 30g. jag tog bara för givet ock korrekt informationen som man kan läsa i artikeln ovan.

som sagt, det vore bra att klargöra om vilken / vilka arter som artikeln handlar om. jag antar att även andra läsare kan bli lika förvirrade som oss Cool

BusBella
9/11/12, 5:41 PM
#13

#10 Då var informationen som jag fått helt fel då… Men det är ändrat nu. Och jag syftar bara på Afrikansk dvärgsjusovare i artikeln (förutom släktingarna då) men jag har bara kortat ner till sjusovare, tog för givet att man skulle förstå vad det handlade om efter att ha läst rubriken.

Mind your language.

/Emma

Medarbetare på Exotiska djur och Chinchilla

Annons:
MoaL
9/11/12, 8:18 PM
#14

Jag tycker inte att texten var förvirrande på något sätt, varken i artikeln eller på Jordbruksverkets hemsida. Däremot gör ni mig förvirrad. Tungan ute

Enligt SJV är det djurparksbestämmelserna som gäller. Att personalen sedan ger dispens och okejar andra burmått är en annan sak (och personligen tycker även jag att chinchillamått borde räcka alldeles utmärkt för så små djur), och då är det självklart att det räcker. Glad

Ska man däremot gå exklusivt efter vad SJV:s "föreskrifter om djurhållning i djurparker m.m" säger, så är det 2m² som gäller för alla sovmöss ur släktena "Graphiurus, Dryomys, Eliomys, Muscardinus, Myoxys, etc." som ligger i viktklassen <0,25kg, alltså under 250 gram.

Denna lista om vilka släkten som räknas in under "Övriga trädlevande gnagare <0,25" står att läsa längst ned på sidan 82 i L108. Det enklaste är att klicka på Ctrl+F och skriva in Graphiurus i sökrutan. Det tar en direkt ned till den texten. Som jag redan nämnt står sedan burmått för dem på sidan 41-42. Glad

Om chinchillamått räcker är det ju dock bara utmärkt, det är ju betydligt enklare att tillgodose den typen av utrymme än 2m². ^^

Jag tycker verkligen att det är på tiden att Jordbruksverket tar tag i saken och börjar arbeta fram nya bestämmelser kring burmått för privatpersoner, då det bara blir mer och mer vanligt att hålla mer exotiska djur som husdjur.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Ypsilon1
9/11/12, 8:26 PM
#15

#15 enligt L80, kap. 1, 7§:

"Djurarter som tillhör ordningen Rodentia, och som inte omfattas av bilaga 1:4, tabell 1, ska ha utrymmen med minst de mått som anges för chinchilla i nämnda tabell. Detta gäller under förutsättning att de får hållas enligt 4 § samt att de har en vuxenvikt på mindre än 100 g och har motsvarade behov som de arter som anges i nämnda tabell. I övrigt gäller för dessa djur de bestämmelser som anges i kapitel 8, i tillämpliga delar beroende på art."

MoaL
9/11/12, 8:31 PM
#16

#15 Ah, se där, vad dum jag är. Tungan ute Tack!

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Ypsilon1
9/12/12, 6:41 AM
#17

#13 det alltid bäst att kolla flera olika källor för att vara säker att informationen är korrekt Flört jag erkänner att det inte var så lätt att hitta några bra, trovärdiga källor i detta fall. din källa var kanske "noll-generös" (så att säga), som la till en nolla till 30g, så att det blev 300g Skrattande

#16 det är bara lite krångligt med info som man får sätta ihop från flera olika lagar

Yosefin
11/11/12, 11:38 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Här är min första sjusovare . Dock gick han bort för ca 1 år sedan :( Just nu har jag tre stycken nya sjusovare :) Jag söker även två honor !

Yosefin
11/11/12, 11:41 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

Jag älskar sjusovare ! Det är det mest underbara djur man kan ha ! Det går att få dom väldigt tama och lugna när man håller dom men man ska börja när dom är små ! Jättefina djur ! Bur har jag byggt själv med hjälp från mina föräldrar och det var inte så svårt ! Här kommer en bild till på en sjusovare :) Söker även en hona eller två !

Yosefin
11/11/12, 11:42 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Här kommer en sista bild på en sjusovare :)

Annons:
crazyferret
2/27/23, 8:18 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Hej.
Väldigt gammal artikel, men någon kanske finns kvar här som har sjusovare som kan svara på min fråga?
Har haft min hona och hane sedan i höstas.
Dom älskar jelly pots ( Som är för nektar djur), ibland får dom med smaken jordgubb och någon annan smak.
Men i kitet jag nyligen fått fanns tropisk och persika med.
Men inte vågat ge dom det pga man ska inte ge dom persika och citrus frukter.
Fast det gäller väll mer som själva frukten citrus och gällande persika dess kärnor som är giftiga??
Om bara kärnorna i giftiga där?
Kan man endå ge dom frukten persika och själva körsbäret?
Vill gärna få det ifrån olika källor annars låter jag bli att ge dom.
Rädd om mina pälsbollar. <3

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: