Annons:
Etiketterlagar-riktlinjerartiklar
Läst 42401 ggr
Ypsilon1
2/5/12, 2:25 PM

Vill du ha exotiska djur?

Att exotiska djur blir mer och mer populära i svenska hem har uppmärksammats av Jordbruksverket som har nyligen klargjort att det är djurparksbestämmelser som gäller även för privathållning av exotiska djur.

Totalt förbud 

Djur som man INTE får hålla som privat person är apor och halvapor, rovdjur, rovfåglar, korsningar mellan tamkatt och vilda kattdjur eller mellan tamhund och vilda hunddjur (detta framgår tydligt från L80/DFS 2005:08, Kap. 1, 5e§). Tamiller och grävling utgör dock ett undantag men det är värt att lägga till att tamiller omfattas av L80, som reglerar hållning av vanliga sällskapsdjur, medan grävling omfattas av L108 - Jordbruksverkets föreskrifter om djurhållning i djurparker.

L80 och L108 – vilka arter?

Exotiska arter kräver större utrymmen än de traditionella sällskapsdjur och i detta fall måste man följa samma regler och bestämmelser som djurparker, vilka sammanfattas av L108. Vilka arter som faller under L108 framgår från L80: det är alla arter som inte omfattas av 6 – 15 kap. i L80. Ett undantag utgör arter som tillhör ordningen Rodentia (Gnagare) som har en vuxenvikt på mindre än 100g (t.ex. afrikanska pygmémöss). Även om dessa små exotiska gnagare inte nämns i L80 är minimala måtten samma som gäller för chinchilla. För alla andra arter gäller djurparksbestämmelser.

Skansen: grävmöjligheter och gallerier för nakna mullvadsråttor. Credits: Ypsilon1

L108 – Hur läser man den?

Detaljerna i kraven på hur miljön ska vara utformad och hur stort utrymme behövs är olika beroende på vilken art det gäller. Man kan läsa om dessa särskilda bestämmelser i L108, kap. 2-16. Varje kapitel avser en annan djurgrupp, från Kloak- och pungdjur som behandlas i kap. 2 till Fiskar och bläckfiskar i 16e kapitel. För att bestämma vilket kapitel och paragraf gäller för just den arten som man vill skaffa, ska man:

  1. Leta efter arten i frågan i artsförteckningen som finns i bilagan (sidorna 66-96); där hittar man vilket kapitel och vilka paragraf som gäller.
  2. Gå till respektive kapitel och paragraf och läsa vad som gäller för just denna art.

Till exempel, om man är intresserad av flygpungekorre eller sugar glider, en art som blir allt vanligare i svenska hem, hittar man att flygpungekorrar (och hela släktet Petaurus) klassificeras under Övriga trädlevande pungdjur 0,25-1kg. Man går då tillbaka till kap. 2 Kloakdjur och pungdjur och hittar att Övriga trädlevande pungdjur 0,25-1kg behandlas i 15-16§§. Där står det att arterna i denna kategori får hållas inomhus året runt, att minimala utrymmeskraven ligger på 4 kvadrat meter och att man måste förse inhägnaden med klättermöjligheter. Men det står ingenting om höjd, eller? Om höjd får man, i detta fall, läsa vidare i kap. 1, under…

Gemensamma bestämmelser

… och man får veta från 19§ att Om inte annat anges ska takhöjden inomhus vara minst 2,2m. Under gemensamma bestämmelser kan man läsa vidare om andra bestämmelser som man måste respektera för att säkerställa djurens välfärd, men också om hur man definierar de olika begrepp som används i lagen. Man får veta, till exempel, att inomhusutrymme betyder det utrymme där djur vistas regelbundet (med eller utan publik visning). I sugar glider fallet betyder detta att det inte räcker att man har en mindre bur än vad som är lagligt bara för att djuren får tillbringa 1-2 timmar utanför buren, som man kanske läser på olika amerikanska hemsidor.

Gummi berikning

Exempel på mataktivering med akaciagummi till sugar gliders. Credits: Yspilon1, exotiskadjur.ifokus.se

Man får också veta att sociala djur ska hållas i grupp om två eller fler individer, men att det finns också vissa undantag (12§). Man läser vidare (13§) att berikning avser, inte bara utrymmets utformning (t.ex. klätter- eller grävmöjligheter), utan också de dagliga skötselrutinerna. Detta påverkar hur mycket, när eller hur man ska städa, men också utfodringen. Man lär sig vidare om ventilation, temperatur, luftfuktighet och ljusförhållande, men också om buller - Endast tillfälligtvis får djuren utsättas för mekaniskt buller överstigande 65 dBA (37§). Vill du veta mer… följ länkarna nedan och läs vidare på Jordbruksverkets hemsida eller här på exotiskadjur.ifokus.

Vill du ha koll på buller? Fri app finns att ladda ner från arbetsmiljöverkets hemsida

Källor:

1. Jordbruksverket rekommenderar angående exotiska sällskapsdjur 2. L80 -Föreskrifter om ändring i Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (DFS 2004:16) om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby 3. L108- Statens jordbruksverks föreskrifter om djurhållning i djurparker m.m

Bilder, credits: Förbudsymbol - GravisZro via Wikimedia Commons; Lagsymbol - Acadocom via Wikimedia Commons; Löpsedelbild: Ypsilon1/exotiskadjur.ifokus.se

  • Redigerat 4/17/22, 12:19 PM av Niklas
Annons:
zickan
2/6/12, 2:05 AM
#1

Hoppla.. Vilken underbar artikel Skrattande

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

[ammys]
2/7/12, 4:40 AM
#2

Välskriven artikel, tack för intressant information. Tråkigt att det är så många som missköter sina djur vad det gäller utrymmeskraven, såg nyligen en tjej med 4 gliders som hade dom i en bur på 1kvm. Hoppas det kommer mindre latare ägare inom en snar framtid som orkar ta tag i det, annars är man ingen vidare ägare. Något vanligt i amerika brukar ju också vara att ha gliders i trånga fågelburar vilket också är ganska olämpligt.hmm..

Ypsilon1
2/7/12, 7:20 AM
#3

Tack så hjärtligt mycket. Jag hoppas verkligen att det är tydligt.

Vi pratar ganska ofta här om utrymme och skötsel, och de flesta av oss vet vad som gäller och var man kan läsa alla regler.

Men jag tyckte att det var bra att veta för nya medlemmar och andra som besöker vårt forum för första gången och ville vara informerade om vad ska man göra om man funderar på att skaffa exotiska kompisar.

Och detta gäller särkilt sugar gliders som bli allt vanligare och man kan ofta få felaktiga uppgifter från uppfödaren. Vad jag vet, lagar kommer att bli bara strängare och strängare i framtiden

Vad tycker ni om titeln? Passar det bra? Jag ville främst fånga uppmärksamheten av förstagång besökare, som kommer hit för att de vill skaffa exotiska djur.

Ratata
2/7/12, 10:28 PM
#4

Jättebra och tydlig artikel som lär reda ut ett och annat för många. Tummen upp!

[ammyscrib]
2/8/12, 3:47 AM
#5

Jo precis, det var ett bra namn för det framhäver ju själva innehållet i texten, den handlar ju om att ha exotiska djur trots allt :)
putt på fler välskrivna artiklar, det gillas!

Ypsilon1
2/10/12, 8:00 AM
#6

Tack en gång till, hoppas att det kommer till användning :)

Annons:
enbartmalin
2/10/12, 9:52 AM
#7

Riktigt bra skrivet :)

Hälsningar Malin

godisgrisen
2/11/12, 11:48 AM
#8

Det var en artikel som minsann behövdes ;-)! Jag inbillar mig att det är många som vill ha exotiska djur bara för att de är lite udda och inte för att de personerna verkligen gillar djur. Hoppas denna läsning kan få dessa lycksökare att se lite mer realistiskt på saken.

Innan man skaffar sig djur måste man veta massor om arten. Det spelar ingen roll om det är vanliga hederliga sällskapsdjur eller mer exotiska arter. De som föder upp djur måste också kunna ge bra information om skötseln av de djur man säljer.

Jag tycker också att man kan passa på att betona att de personer som aldrig uppskattat vanliga husdjur som katt, kanin eller marsvin kanske inte ens varit intresserade av att leva denna typ av djur inte borde skaffa sig några djur överhuvudtaget. Exotiska djur är också djur med behov och personlighet inte bara en cool sak att visa upp. Man måste verkligen tycka om djur och förstå sig på djur för att klara av att äga dem det spelar ingen roll om det är en guldhamster eller en kortsvansad opossum.

Det här med att arter som är flockdjur MÅSTE leva med artfränder är minst lika viktigt att trycka på som utrymmeskraven tycker jag. Det finns fortfarande i dessa upplysta tider massor av människor som håller ensamma marsvin vilket är ett oerhört onaturligt och depprimerande sätt att leva på för dessa utpräglade flockdjur. Jag kan tänka mig att det kan vara ännu svårare att få folk att förstå att man ska ha minst TVÅ sugargliders för att de ska kunna fungera normalt när dessa djur är ganska dyra i inköp.

Ypsilon1
2/13/12, 2:45 PM
#9

#8 jag kan bara hålla med dig.

och jag ska lägga till något som instämmer också med vad Mantissa skrivit någon annanstans: man måste också uppskatta väldigt realistiskt hur mycket tid man har att ägna åt djuren.

Jag har turen att arbeta väldigt mycket hemifrån (när jag inte åker på fältarbete) och med frågor som är djurrelaterade, men även så känner jag att jag skulle behöva mer tid.

och en sak till - jag har exotiskadjur.ifokus att tacka för att jag upptäckte att det finns L108 och flera andra djurskyddsföreskrifter i Sverige (till jämförelse med andra länder) och vill också tacka användaren Kent2 som har öppnat mina ögon om hur man skulle tolka lagen.

[Tassy]
5/11/12, 9:22 PM
#10

Tack för en väldigt bra artikel!

zickan
3/12/15, 1:05 AM
#11

Puffar upp denna lite.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

[hundvän]
3/13/15, 12:47 PM
#12

Sebramöss har många i vanlig duna. Är ni säkra på att man måste ha chinchillamått till dessa?

zickan
3/13/15, 6:37 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

#12 försökt skummat igenom texten några gånger. Var ser du att det nämns zebramöss att hållas på chinchillamått? 
Det jag ser är denna mening: " Vilka arter som faller under L108 framgår från L80: det är alla arter som inte omfattas av 6 – 15 kap. i L80. Ett undantag utgör arter som tillhör ordningen Rodentia (Gnagare) som har en vuxenvikt på mindre än 100g (t.ex. afrikanska pygmémöss). Även om dessa små exotiska gnagare inte nämns i L80 är minimala måtten samma som gäller för chinchilla."

Det vill säga de gnagare med vuxenvikt under 100gram men som ej står med på artlistan för L80. Hamnar under chinchillamått. 

Men kollar du upp vad som står på L80 så ser du att zebramusen står med där. Det vill säga, chinchilla mått vore nice för arten och helt klart nått de hade älskat. Men inte ett burkrav då de har egna burkrav listade. 
Det som står på L80:
Minsta tillåtna buryta får ej understiga 0.09kvm
Minsta tillåtna yta per djur vid grupphållning 0.03kvm
Minsta tillåtna mått på kortaste sidan 0.2m
Minsta tillåtna höjd på lägsta delen 0.2m

Om du redan läst texten men missat. Så är Gräsmus ett annat namn för zebramusen. Men nått man bör känna till så kan zebramöss slåss om de bor för trångt. Samt att de kan hopppa rätt bra. Så mer höjd och större ytan om man håller mer än 2-3 vore det bästa.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
[hundvän]
3/13/15, 7:03 PM
#14

Läste bara artikeln och inte tittat i någon tabell, kanske kan vara bra att ha med den? Var så säker på att sebramöss behövde mindre utrymme eftersom många har dem i duna. För övrigt har jag bara erafrenhet av sve/eng sällskapsmöss men ska skaffa mig några "zebror" till hösten och då blir det en 1m maxiduna som resten av djuren har 😘😘😘:) För övrigt tror jag att sebramöss är ett av de enklaste exotiska djuren att ha, kräver normalstort utrymme och går att få handtama (svårare än vanliga möss har jag hört men kan bli tama om man plockar med de från när de är riktigt små :) ) Sen att de bråkar kan vara ett problem vid små burar men ska man ha mindre än maxidunan till sina möss tycker jag gott man kan vara utan eftersom muslingar är mkt aktiva! :(

zickan
3/13/15, 7:25 PM
#15

Ja tänker man på yta är de enkla. Men kan ta bra länge innan man får de tama om man ens lyckas. Oftast är de för nyfikna, spattiga för att sitta stilla och mer gosa. de springer hellre runt. Men rätt lätta att sköta. Enklast är att sätta ihop en grupp som små. Eller skaffa minst 2 från samma kull och samma kön.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

kangas
3/22/15, 10:15 PM
#16

Jag tycker att det är jätteviktigt att betona att det här med exotiska djur är mycket krävande. Att få ett djur att överleva är inte grejen - det handlar om att det ska trivas, må väl och få de viktigaste behoven tillgodosedda.

Själv har jag gått från relativt exotiska djur (jordekorrar och chinchilla) till att numera ha väldigt vanliga arter (katt och kanin). Under många år var jordekorrar mitt absoluta drömdjur och jag har haft ganska många, men när den sista dog hittade jag öht inga ekorrar alls. De var länge väldigt svåra att få tag på och nu när det äntligen går att hitta ekorrar av alla möjliga arter, vill jag av samvetsskäl inte köpa dem. De ska inte vara instängda på för liten yta.  Jag bor på landet och kan avsätta ett helt rum till dem, men nej… En ekorre ska inte leva på 25 kvm. Det känns oändligt mycket bättre att ha mina frigående katter och kaniner.

zickan
7/29/15, 12:22 AM
#17

puffar upp lite

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Whippet
8/3/15, 10:56 PM
#18

Kom att tänka på Rufus i kim possible .. Jätte bra artikel för att vara mer ON TOPIC 😛😉

I'm out Vilar huvudet i handen

Upp till toppen
Annons: