Annons:
Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 16056 ggr
Ypsilon1
1/18/12, 2:33 PM

Opossum - Del I: Allmänt om namn och systematik

Opossumar eller pungråttor är fascinerande djur, men de flesta arter är understuderade och är ganska ovanliga gäster på djurparker. De tillhör ordningen Didelphimorphia och utgör en enda stor familj (Didelphidae) som inkluderar ungefär 75 arter. Med ett undantag - Didelphis virginiana (eller nordamerikansk opossum) som förekommer I Nordamerika – alla andra arter förekommer, nuförtiden, uteslutande i Central och Sydamerika.

Det första mötet mellan européer och en opossum utspelades på slutet av 1400-talet, när Vicente Yáñez Pinzón (upptäcktsresande och kapten för en av Christofer Columbus karaveller) gick vilse och hamnade på Brasiliens kust och hittade en opossum hona med ungar i pungen. Det fantastiska “Monstret” skildrades som en varelse som har en rävs huvud, en apas rumpa, en ugglas öron och människofötter, och fick resa hela vägen till Spanien, där Pinzón presenterade henne - och ungarna i pungen - för det kungliga paret. Det lilla ”monstret” väckte stor uppseende och blev en symbol för de underverk och konstiga varelser som vandrade i den mystiska nya världen.

Didelphis marsupialis Schreber

Bild:Didelphis marsupialis, från J.Ch.D. von Schreber, 1780, Histoire naturelle des quadrupèdes représentés d´après nature. Tome III. Bilden är klassad som public domain, eftersom upphovsrätten har upphört.

Men det var bara på 1600-talet att “monstret” fick ett namn och det är samma namn som vi använder idag. Etymologin är lite kontroversiell – vissa påstår att ordet opossum har sitt ursprung i apasum som på Algonquianskt språk betyder “vitt djur”, medan andra påstår att ordet kommer från ett Santé Sioux uttryck som betyder “stor råtta”.  Det vetenskapliga namnet för hela ordningen och familjen har istället ett svenskt ursprung: Linnaeus var den som kom på namnet Didelphis, som istället är en sammansättning av di (ett grekiskt prefix som betyder ”två”) och delphys (som betyder ”livmoder”). Med andra ord, en opossum är ”ett djur med två stycks livmoder).

Arterna som grupperas under ordningen Didelphimorphia anses vara respektabla och venerabla ”levande fossiler” och betraktas som några av de mest primitiva däggdjur som lever idag och präglas av många ursprungliga drag. De har visst utvecklat nya, ytliga anpassningar som handlar mest om storlek och färg, men i stortsett är de nästan likadana deras förfäder som levde en gång, för minst 125 miljoner års tillbaka, och vandrade med dinosaurier. Det fick man veta med upptäckten av Sinodelphys szalayi – ett intakt pungdjurs fossil som grävdes upp i China, 2003. Sinodelphys szalayi var bara 15 cm lång och vägde ungefär 30g!

www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Sinodelphys szalayi

Bild: Sinodelphys szalayi fossil, Hong Kong Science Museum. Credits:Laikayiu, GNU Free Documentation License

Opossumar är inte särskilt vanliga i fångenskap och bara få djurparker visar upp dem. Vissa arter är dock vanligare som husdjur – det gäller arterna kortsvansad opossum eller näbbpungråtta (Monodelphis domestica), Virginia eller nordamerikansk opossum (Didelphis Virginiana), philander opossum och även muspungråttan (Thylamys pusillus). Av alla dessa, kortsvansad opossum är vanligast och förekommer som husdjur även i Sverige. Att kortsvansad opossum är vanligare i fångenskap beror också på att arten användes, särskilt i USA, som försöksdjur, bland annat i forskningen av hudcancer. Närmast, kan man besöka nordamerikanska opossumar på Köpenhamn Zoo.

Källor:

Aplin, K. P., and M. Archer. 1987. Recent advances in marsupial systematics with a new syncretic classification. I Archer, M. (ed.), Possums and Opossums: Studies in Evolution, Vol. I. Surrey Beatty and Sons PTY Limited, Chipping Norton.

Krause W.J., Krause W.A. 2006. Opossum: its amazing history, University of Columbia, Missouri.

Wilson, D. E., and D. M. Reeder. 1993. Mammal Species of the World, A Taxonomic and Geographic Reference. 2nd edition. Smithsonian Institution Press, Washington.

  • Redigerat 4/17/22, 3:30 PM av Niklas
Annons:
Otario
1/18/12, 11:33 PM
#1

Mycket intressant läsning!

/ Emma

zickan
1/19/12, 4:52 AM
#2

Ja verkligen intressant Skrattande

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Mantissa
1/19/12, 10:31 AM
#3

öron som en uggla???

Ypsilon1
1/19/12, 10:35 AM
#4

#1,2 tack så mycket. det var faktiskt roligt att skriva artikeln.

#3 det är en parafras av hur Pinzón beskrev en opossum i sina anteckningar. så, ja, öron som en uggla :) sånt förekommer ofta i gamla skildringar av nya djur. t.ex, de första européerna som såg känguruer beskrev dem som monster med 2 huvud :)

del II kommer att handla om utseende och anatomi med fokus på vissa drag som är karakteristiska för alla opossum-arter.

Mantissa
1/19/12, 10:37 AM
#5

Jo, men ugglor har väll inga ytteröron? Konstig liknelse, men bra artikel!

Ypsilon1
1/19/12, 10:45 AM
#6

nej, men vissa av dem (t.ex. hornuggla, berguv) har ganska tydliga örontofsar :)

men det är värt att lägga till att det handlar också om en översättnings- och betecknings asymmetri mellan spanska och svenska.

på spanska kallar man búho (kommer från Latin Bubo) de ugglor som har örontofsar, medan ugglor utan örontofsar är mochuelo(s) eller lechuza(s)

Jag är glad att du gillade artikeln :)

Annons:
Mantissa
1/19/12, 11:06 AM
#7

Nu kanske jag låter dum, men öronen sitter väll inte där "huvudtofsarna" sitter? Jag har iofs aldrig tittat efter, men jag fick lära mig att örinen på ugglor är vända "frammåt" och sitter i ögonhöjd och att fjädrarnas placering runt ögonen fungerar som ytteröron för att rikta in ljudet mot örat. Örontoffsarnas funktion har jag ingen aning om. Social kanske. Oj vad OT, sorry :P

Ypsilon1
1/19/12, 11:20 AM
#8

Nej, men du har rätt, det är tekniskt fel att prata om ytteröron när det handlar om fåglar. Men i detta fall handlar det, bland annat, om vad folk på 1400-talet trodde och om att tofsarna uppfattades som öron.

Örontofsarna har, till synes, som funktion att "kommunicera olika sinnestämmningar. En lugn och avspänd berguv har örontofsarna liggande ner." (citat från Nordens Ark faktablad om berguv)

"När uven är avspänd eller orolig hålls de lågt åt sidorna, när den däremot ropar eller irriterat försvarar sitt territorium är de mer uppresta" (citat från Sveriges Fåglar (ed. Atlas), 2007, faktablad om Berguv)

ang. hornugglans örontofsar:

"Den har två långa örontofsar som fälls ned när fågeln är avspänd men som är uppåtriktade när fågeln intar sin kamouflageställning" (citat från Sveriges Fåglar, Hornugglan)

Mantissa
1/19/12, 1:36 PM
#9

Bra klargjort:)

xjanniex
1/20/12, 5:55 PM
#10

Funderar på om beskrivningen av kängerus som månster med två huvuden kan ha varit en mamma med en unge som sticker ut huvudet ur pungen, om man inte vet bättre kan man ju tro att huvudena hör till samma kropp :)

Ypsilon1
1/23/12, 3:09 PM
#11

#9 det var en stimulerande diskussion, tack för det!

#10 det var precis som du skriver :)

jag måste lägga till att "människofötter" i Pinzóns skildring av opossumar är också ganska fel. Det var kanske menad som "fötter som påminner om människohänder", då hade det varit ganska rätt :)

Mantissa
1/24/12, 8:46 AM
#12

virginia opossum är högst upp på min önskelista. Men det kräver en utbyggnad på huset för at leva upp till minimiutrymmeskraven. En vacker dag:)

Otario
1/24/12, 10:19 PM
#13

#12 Åh samma här! Det vore verkligen en dröm att äga ett gäng sådana!

/ Emma

Annons:
Ypsilon1
1/25/12, 7:51 AM
#14

Samma här :)

Jag hade även börjat förbereda utrymmet, men efter Mumin dog (den kortsvansade opossum som syns på sedelbilden) insåg jag att det svåraste för mig skulle vara att acceptera att de inte lever så länge. För både virginia opossum och kortsvandsad opossum ligger medellivslängden på bara 3-4 år.

de är otroligt intelligenta (särskilt när man tänker på den korta livslängden) och charmerande djur! Del V eller VI av opossum-serien kommer att handla bara om opossum intelligens enligt olika kognitions- och beteende experiment. Jag åker nu på lite feltarbete, men hoppas att Del II är klar på söndag

MoaL
1/25/12, 8:05 AM
#15

Intressant artikel! Skrattande

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Mantissa
1/26/12, 8:54 AM
#16

#14 längtar efter fortsättningen:)

Upp till toppen
Annons: