Annons:
Etiketterartiklargambiansk-jättepåsråtta
Läst 15445 ggr
zickan
5/12/08, 4:10 PM

Gp - Råttan

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En välformad artikel av ägaren till Gp-råttan San. Här får du svar på de flesta utav dina frågor om Gambian pounched rat.

**

GP-RÅTTAN av Madelene Jensen

**

Det finns två arter av denna jättehamsterråtta vi har som husdjur,
Gambisk hamsterråtta (Cricetomys gambianus) och
Afrikansk hamsterråtta. (Cricetomys emini) Den vanliga beteckningen
GP är förkortning av Gambian pouched rat och det är den just
den gambiska hamsterråttan som är vanligast i fångenskap.

Socialt/människokontakt

GP-råttor blir mycket fästa vid sin ägare och kan ibland ha mycket svårt för främlingar. Speciellt kan detta visa sig under könsmognadsperioden mellan 5-7 månader då de kan bli mer territoriella, nervösa och rädda. De flesta växer ifrån det, men inte alla. Den kan vara lugn och mysig mot ägaren men elak och vild mot någon annan. Så det är viktigt att man noga läser på hur man ska uppfostra sin råtta och att man ser till att den får umgås med många olika personer under sin uppväxt.

För att få den så tam som möjligt så ska man hantera den från tidig ålder, så tidigt som möjligt och så ofta som möjligt. Man måste vara noga med vad som är "rätt" och "fel" och inte förvirra den genom att vara inkonsekvent. Råttan måste ha klart för sig vad den får och inte får göra. Om man inte gör detta är det mycket svårt att få råttan tam och veta sin plats. Om råttan gör något den inte får göra så kan man tillrättavisa den med ett enkelt "Nej!" eller alternativt skvätta vatten eller blåsa på den.
Men kom ihåg att inte vara för elak, utan var försiktig och ta det lugnt. Som beröm är godis alltid mest uppskattat, men mys och lugna röster fungerar nog lika bra. Vad jag fick höra en gång som stämmer otroligt väl: "Vägen till en GP:s hjärta är mat".

Men som sagt, de blir mycket tillgivna och kan bli minst lika tam som en tamråtta om man ägnar dem mycket tid och kärlek.

En sak som är viktig att vara medveten om är att de är inte lika domesticerade som en tamråtta och kan därför reagera mer överdrivet. Blir den rädd så blir den jätterädd, och blir den sur kan den bli ilsken. Därför måste man vara både försiktig och konsekvent i uppfostrandet.

Så det är mycket mer ansträngande att ha en GP än en tamråtta, det krävs tålamod och tid.

**

Flockdjur?

Tvärt emot en tamråtta så behöver inte en GP några burkamrater. Snarare så är det mycket svårt att få dem och bo tillsammans. GP:s är mycket revirhävdade och bor i naturen mestadels ensamma, honor kan dock bilda små grupper och leva tillsammans.

Utseende och härstamning

**

GPn är mycket stor, som en tamråtta i jätteformat. De blir mellan 1½ - 3 kg i genomsnitt och en del kan bli ca 40 cm långa utan svans. GP-råttan har en färg, liknande agouti. Denna varierar dock mellan ljusare och mörkare men har alltid den typiska bruna färgen med små svarta hårstrån. Pälsen är också en aning strävare än en tamråtta. Svansen är brun, förutom toppen som är ljus, nästan vit.
Dessa djur härstammar från Afrika, söder om Sahara. De lever på savann, torr skogsmark och i tropisk skog. De bor i hålor under marken med många in och utgångar under marken eller i ihåliga träd.
Som de flesta råttdjur så är de nattlevande och är för det mesta inaktiv på dagen.
En GP:s kroppsspråk påminner mycket om vår tamhunds. När GPn visar underkastelse eller blir rädd stryks öronen bakåt, baken sänks en aning, svansen ligger platt mot marken och den får en "krypande" ställning. En glad och nyfiken GP däremot har höga ben, utspärrade öron och svansen upplyft från marken i en höjd ställning.

**

Mat

**

GP-råttan är allätare och äter det mesta den kommer över. Den har en diet som mycket liknar tamråttans, behöver dock mer protein och fettsyror (t ex omegafettsyror). Genom att ge torrfoder för katt eller valp i foderblandningen uppfyller man proteinbehoven.

**Exempel på bra blandning:
**Osockrad müsliblandning med de fyra sädesslagen, puffat ris, osötad kornflakes, torkad frukt och torrfoder för katt eller valp och en del nötter. Mixa också i en bra och nyttig papegojblandning.GPn ska ha tillgång till en sådan eller liknande blandning dygnet runt. Tillägsfodret skiljer sig inte mycket från tamråttans. Var noga med att ge den en varierad kost i stora portioner så att den kan äta det den behöver.
Matrester kan ges men tänk på att kryddor och fet mat inte är nyttigt för någon.
Glöm inte heller att ge frukt/grönt varje dag, vilket är mycket viktigt!
Och lägg helst inte maten i en skål, utan häng upp maten, göm maten, lägg den i aktiveringsbollar, små hopvikta pappersrullar eller tomma teförpackningar. Ge dem problem att lösa innan de kommer åt maten, det är uppskattat och ger dem lite av den stimulering de behöver.

**

Bur och inredning

**

Att möblera om i GP-buren är oftast inte uppskattat och det stökas till rejält så fort som möjligt.
Buren måste vara stor med mycket inredning för att stimulera deras enorma energi och lekglädje. Chinchilla/illerbur eller helst och mest uppskattat: hemmabygge!

GPn blir mycket lätt rumsren och kan gärna ha en låda i buren att göra av sig på, helst i hörn och av annat bottenmaterial än du har, tex. kattströ. Och bra tips på bottenmaterial är t ex aspflis och toa-lätt. Tidnings och toapapper att inreda med brukar även fungera och är roligt för GPn att leka och inreda med.

**

Stimulering och lek

**

Tamråttor är ju mycket intelligenta, de kan lösa problem och lära sig tricks. Men en GP-råtta är till och med intelligentare! Därför krävs det en hel del mer aktiviteter och lekar, och de får inte sitta i buren 24 timmar om dygnet, utan måste få komma ut och leka av sig.

 

 

**_

Att tänka på! GPn är ett ganska ovanligt husdjur och har då fortfarande zoo-regler. Det är lag på att de ska ha minst 20kvm att springa och leka på.

_**GPn är ett ganska ovanligt husdjur och har då fortfarande zoo-regler. Det är lag på att de ska ha minst 20kvm att springa och leka på.

San tittar nyfiket på mig och kameran

San tittar nyfiket på mig och kameran

**

Vad ska då finnas i buren?

**

Tunnlar, hängmattor, leksaker som aktivering bollar, papegojleksaker, gosedjur, blänkande föremål (då en del GP:s verkar vara helt besatt av blänkande saker), snören/rep, korgar att sova i, små hus och olika "krypin" och gärna massa träsaker att gnaga och klättra på.
Och som sagt så uppskattas även tidnings och toapapper att inreda med.

**

Ljud och läten

**

En GP pratar mer än en tamråtta och oftast så är det hanarna som är mer pratsjuka av sig. Ljuden kan låta som skrikande
kattungar, morranden, kuttranden, knastranden och skrikanden.
Verkligen helt unika ljud. De kan prata då de vill ha uppmärksamhet De kan prata då de vill ha uppmärksamhet och ibland av irritation, ilska eller trötthet. Ibland kan det också förekomma en hel del roliga ljud när de drömmer. Det finns självklart de som sällan yttrar sig och en del som alltid har något att säga till om!

**Allmänt/övrigt

Kindpåsar?
**En GP får plats med mer än 100ml i sina kindpåsar, de kan alltså samla mycket mat på kort tid.
Så håll dina ägodelar och godsaker dit de inte kan nå!

**

Hur gammal kan en GP-råtta bli?
I fångenskap blir de mellan 5-7 år, så man har god tid på sig att uppfostra dem.
Det finns vissa fall där de blivit upp mot 8 år gamla.

I fångenskap blir de mellan 5-7 år, så man har god tid på sig att uppfostra dem. Det finns vissa fall där de blivit upp mot 8 år gamla.

Bra tips på sidor och forum
GP-hörnan är en superbra webbsida där vi har uppfödare och många kunniga personer.
_http://z4.invisionfree.com/GPhornan/index.php?act=site
_Sedan har vi alltid zoonen.se, en sajt för alla djurälskare där det finns fakta och forum om alla djur man kan tänka dig.

**GP-hörnan är en superbra webbsida där vi har uppfödare och många kunniga personer.Sedan har vi alltid zoonen.se, en sajt för alla djurälskare där det finns fakta och forum om alla djur man kan tänka dig.

Källförteckningar: http://www.zoonen.com/perzoonen/artikel.asp?oid=148174 http://mittzoo.zoomin.se/index/20312.html?tst=20071029T230739Z http://www.freewebs.com/ngenga/informationomgprttor.htm

Datum för publicering

  • 2008-05-12

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

  • Redigerat 4/17/22, 3:25 PM av Niklas
Annons:
zickan
5/22/08, 1:41 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

min ena gp bebba

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

zickan
5/22/08, 1:43 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Alva

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Lollo86
5/23/08, 4:02 PM
#3

Jättebra artikel!!!

zickan
5/24/08, 2:03 AM
#4

ja vi tackar Madelen J stort för lånet av artikeln!!

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Upp till toppen
Annons: