Annons:
Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 18482 ggr
zickan
6/11/08, 10:15 PM

13-Linjad Jordekorre

Denna art har ett mycket karakteristiskt utseende med 13 vita strimmor på ryggen, av vilka somliga är upplösta i longitudinalt anordnade fläckar.

Namnet på denna ekorre är Leopardsisel eller den 13-linjade jordekorren som är mer vanligt namn i Sverige.
Latin: Citellus tridecemlineatus
Släkte: Spermophilus citellus.
Familj: Sciuridae.
Stam: Marmotini.

Denna art har ett mycket karakteristiskt utseende med 13 vita strimmor på ryggen, av vilka somliga är upplösta i longitudinalt anordnade fläckar. Mellan de vita strimmorna löper lika många svartgrå linjer. Dess huvud och bål mäter ett mått på ungefär 18 cm där buken är vit och långhårig: Ekorrens svans är cirka 10cm lång och buskig. 13-linjade jordekorrens honor brukar bli lite större än dess hanar.
Sislar (Spermophilus) är ett släkte ur ekorrfamiljen som lever både på och under markytan i små kolonier. 13-linjade ekorren kan leva ensamma då de inte har större behov utav någon flock. Det vanligaste är att dessa ekorrar bor i små kolonier på 2-8 individer. De föredrar att bo ihop men två hanar kan slåss om reviret så det är rekommenderat med två honor eller en av varje. Det kan även fungera bra med flera honor på några hanar.
Enklast är alltid att sätta ihop djur i ung ålder eller ung + äldre kan även fungera bra. Att sätta ihop två äldre hanar utan bra kunskap om hur, kan ge resultatet av en död eller väldigt sårade djur.

13-Linjade jordekorren kan man hitta på det stora slättlandet i Usa mellan Appalacherna i öster och Rocky mountains i väster. De finns även väster om stora sjöarna och sträcker sig in i södra Canada.
Den 13-linjade jordekorren påträffas aldrig i tät skog. De gillar glesa skogar men föredrar mest Artemisia-slätter och åkrar.

Som husdjur vill dessa djur ha en stor mark yta utan behov av höjd. De är marklevande och vill ha möjlighet att gräva gångar, så ett bottenmaterial med lite motstånd är att rekommendera. Undvik spån så gott du kan då detta dammar väldigt mycket och går inte att bygga upp tunnlar inunder utan risk för snabba ras. Det har även kommit fram att spån är cancer och tumör framkallande, samt kan skapa en obehaglig snuva. Spånet dammar och kan enkelt hamna i djuren känsliga ögon och skapa stora problem som kan leda så långt som till blindhet. Vid små rivsår eller stora gräl mellan individerna kan även spån dam och själva spånet snabbare ge upphov till infektioner och problem med läkandet.

Bra botten material går att diskutera mycket omkring vilket som är bäst. Sand, jord eller åtminstone en hink eller rätt stor och djup skål med lite sand, jord eller en blandning utav dessa är att rekommendera. Detta ger ett naturligt gräv aktivitet samtidigt som klorna slips och de får en möjlighet att göra gångar som de är födda till. Det är dock inte alltid som ekorrarna kommer att gräva gånger i sin bur.
Många bra gömställen, bra bo material och inga hot från andra djur, ger ekorren inga behov av att gräva ned sig.
Andra bra bottenmaterial kan vara toalett/pappers pellets, al och asp spån. Undvik kattströ/kattsand, det är lika där att det dammar något fruktansvärt.

Trädgrenar utav frukt träd, gnagarstenar, hö och trä hus är utmärkta sätt att hålla ned ekorrens tänder med förutom dess redan torrfoder. Ekorren gnager väldigt mycket på bur inredningen i försök att skapa mysigare sov plats, för underhållning och ibland för att slipa ned tänderna. Har du trä eller plast bur så finns det risk att de går på själva buren om dom tycker att något saknas. Gör dom detta så testa med att byt ut inredningen eller plocka in nytt och mycket. Ibland när en ekorre väl har börjat gnaga på en bur del så kan det vara svårt att bryta mönstret. Då kan man testa att spruta med lime vatten eller gnugga in med citron/lime just där den tuggar.
Det finns även anti bit spray på zoo affären för fågel som fungerar på mina Sibiriska jordekorrar. Denna spray är rät mild och inte lika stark som katt och hund modellen.
Hö är väldigt bra bygg material samt gott att äta och bo i. Var du än lägger hö och annat bo material så kommer de välja att flytta allt för att bygga upp ett bo på annan del utav buren eller nöja sig med platsen du valde och boa där. Ekorrens toalett brukar de alltid ha så långt bort från boet som möjligt. Vet man var de går så kan man försöka ställa dit en bricka/hörn toalett eller liknande och hoppas att de går på den. Det sparar bur bottnen och ännu enklare städning. Ekorrar över lag är enkla att städa på då de oftast väljer samma hörn så man kan städa just den delen lite oftare och byta i hela buren vid behov.

Dessa Jordekorrar är uppskattade utav vissa människor då de äter det vi anser vara ohyra.
I det vilda utgör gräshoppor, syrsor och skalbaggar den största delen utav middagen men även möss, sorkar, ägg, mask och annat vi människor anser som ohyra. På många håll försöker även människan utrota den 13-linjade ekorren just pga. att dom äter upp grödor och förstör på åkrarna så de är både älskade och hatade i det vilda.

Denna animaliska typ utav näring kan oftast utgöra hälften eller mer av hela maginnehållet. Förutom detta animaliska behov så äter och lagrar de mat för framtiden från sädesfälten, men de samlar aldrig ihop animaliskt utan äter detta på plats eller tar med sig till en mer skyddad plats och äter den där.
Den vegetariska biten utav middagen består mest utav olika sädes slag, fröer och ibland även frukt.

Den insamlade maten äter dom oftast under sämre dagar samt under sen höst och tidig vår när maten oftast är otillräcklig. 13-linjade jordekorren dricker sällan vatten utan lever mestadels på vätskan från maten, men i fångenskap är en vattenflaska eller vattenskål ett måste enligt lag.  
Kosten är ungefär den samma för husdjur som i det vilda, förutom att vi redan har färdiga blandningar som oftast heter hamster mix, hamster lyx, smådjurs blandningar m.Fl.
Bästa är att blanda sin egen mix på vanlig mûsli och lägga till lite andra produkter. Blandningarna man kan hitta på zoo kan innehålla mycket socker samt onödiga och onyttiga produkter.
Jag har även hört att vissa ger sin 13-linjade ekorrar lite hund eller kattmat. Detta kan jag tänka mig är helt okej med tanke på att de vill ha animaliska produkter. Men hund och kattmat är inte gjort för ekorrar så man bör inte bara ge detta utan variera så gott man kan och gärna erbjuda flera olika typer utav foder per dag. Hund/kattmaten har många människor för att kompensera ekorrarnas stora behov utav protein. Jag skulle rekommendera att inte använda för mycket sådana produkter utan mer råvaror som de i normala fall skulle äta i det vilda. Typ ägg, syrsor, mask ect. Listan kan göras lång på nyttigare produkter än hund/kattmat med ungefär samma effekt.

I det vilda är den 13-linjade ekorren dags aktiv och kommer fram när solen står högt på himmelen och marken är varm. Sedan går den tillbaka i sin säkra och varma håla under jorden långt innan solnedgången. De vågar sig ytterst sällan ut när det är mörkt, håller sig gärna även inne under dimmiga och mörkare dagar. Som husdjur kan de enkelt störas utav våra lampor, ljud och inomhus värmen så där vet jag inte hur dom beter sig då jag själv aldrig haft äran att skåda ett av dessa djur mer än några minuter åt gången.

När de är ute och vandrar står de ofta rakt upp på bakbenen med fram tassarna nära bröstet för att kunna granska sitt område. Om fara hotar så springer dom med svansen hålld horisontalt till närmaste hål.
13-linjade jordekorren har många olika läten det vanligaste vid irritation eller fara är ett morr liknande ljud. Detta används för att varna de andra runt omkring att det är dags att gömma sig eller varning på att man ska hålla sig undan.

Deras små hålor är ungefär 5cm i diameter i sin öppning och oftast väl skyddad av omgivningen av en stock, gräs eller nått liknande. Utanför ligger även stenar som skydd och dessa används också för att slicka i sig dagget från natten som varit.
De har sällan smutts utanför hålet utan är väldigt renliga djur. Hålets stora entré går in ca 15 cm i en liten tunnel innan den vinklar av och bildar ett stort nät med tunnelsystem med extra sidoingångar och flertal flykt vägar.
Den närmaste kammaren brukar ligga ungefär 23cm in och mjukt bäddad med gräs. Den sovkammaren brukar oftast ligga djupare ned än huvudleden.

Ekorrens naturliga fiender är nästan alla rovdjur, speciellt örnen, grävling, räv, vessla, prärievarg, tjursnok och svart mamba är ekorrens största hot. Men även människan med sitt råttgift, grävskopor, husdjur och bilvägar är hot åt dessa små djur.

Parnings tid börjar oftast två veckor efter ekorrarna vaknat ur övervintringen. Både könen är sexuellt aktiva under ca två veckor. Under parningstiden låter dom som mest för att kunna höras och dra åt sig en partner. Dräktigheten varar sedan oftast i 28 dagar och deras kullar brukar bli mellan 3-14 st. Det vanligaste är 10st födda i det vilda men där är det inte alla som överlever.
Vill man få en tam ekorre bör man hantera den mycket under tidig ålder. Men tänk på att aldrig störa en mamma med sina nyfödda ungar. Vänta minst 2 veckor innan man rör boet då mamman är väldigt känslig och kan lätt äta upp sina små vid utsatt för stress. Hellre vänta en vecka för mycket än att ha för bråttom.

Den 13-linjade jordekorren får endast en kull per år i det vilda. I fångenskap vet jag tyvärr inte om de får fler kullar.
En nyfödd unge väger runt 3-14 gram och är döv, blind samt tandlös.
Deras ränder börjar titta fram runt 12 dagars ålder och deras ögon öppnas ungefär 28-30 dagar efter födseln.
Unga ekorrar avvänjer sig själva från modersmjölken efter 6-12 veckor. Den 13-linjade jordekorren även kallad leopardsiseln är könsmogen runt 9-10 månaders ålder.

Information på Svenska är nästintill omöjlig att hitta. Fann lite i en bok men resten måste översättas från Engelska sidor.

Mina källor för denna text kommer ifrån:
Bok:
Djurens värld, bok nr 12 - Förlagshuset Norden AB * Malmö
Internet:
http://icwdm.org/handbook/rodents/13linedgroundsquirrel.asp
http://www.scarysquirrel.org/special/enemy/
Bilder:
http://animalpicturesarchive.com/list.php?qry=13-lined%20ground%20squirrel

Författare: Victoria W "Zickan"

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

  • Redigerat 4/17/22, 3:46 PM av Niklas
Annons:
Salladshataren
6/11/08, 11:57 PM
#1

Bravo Zickan! Vill ha såna men de är så ovanliga här i Sverige :(

 

Lat är ett så hårt ord. Kan vi inte kalla det motivationshandikappad?

Skrattar sämst som skrattar sist, för han har inte förstått skämtet

Jennieabramsson
6/12/08, 12:02 AM
#2

Jättebra och intressant. :)

Jag har en kommentar bara. Det är spån från barrträd som är cancerframkallande (även irriterande för slemhinnor). Det beror på ämnet terpentin som finns i barrträd. Man kan använda dammfritt spån (eller flis) från lövträd istället, för det är helt ofarligt. Tex aspspån, alspån eller bokflis är bra.

zickan
6/12/08, 12:08 AM
#3

ja precis.. jag har börjat samla in info om bottenmatrial också. det är en bra artikel.
Men när jag menade spå så tänkte jag givetvis på affärs spånet på tex ica. Borde kanske ha angivit detta.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

zickan
6/12/08, 12:10 AM
#4

#1 Kolla med EmmaJo här inne som jag tror är det samma som EmmaG på zoonen. Hon köpte min kompis ekorrar som då var gravid. Kanske har ungar på G?

Hon har även en bra artikel inne på zoonen som vi kanske kan be henen att lägga upp här också :-D

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

EmmaG
6/12/08, 3:17 PM
#5

Nej, jag & EmmaJo är väldigt olika personer ^^
(Jag heter Esmie på Zoonen, men EmmaJo heter samma där som här)

// Emma, aka Althea

Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken

zickan
6/12/08, 5:44 PM
#6

ahh. okej :-)

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
zickan
3/3/09, 10:37 PM
#7

putt

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Stephanie
3/3/09, 10:40 PM
#8

Hjälp, vilken form det var på den på sista bilden!? Förvånad Känns som om huvudet är alldeles för stort för kroppen.

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

Gerbilflicka
3/4/09, 5:54 PM
#9

Otroligt jobbiga att avla pa… Fick igang mina och sen blev det bara pannkaka helt enkelt… men trevliga djur. :)

[Tearix]
3/5/09, 6:50 AM
#10

#9 men de lägger väl inte ägg heller haha Skrattande

hur stor markyta ska de ha då? svårt kanske att bygga en jättesandlåda i sovrummet

zickan
3/16/09, 9:24 PM
#11

Ingen som har bra bilder att bidra med?

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Gerbilflicka
1/27/11, 4:15 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Min vackra Arabella… :)

Gerbilflicka
1/27/11, 4:22 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

Tillsammans

Annons:
zickan
1/27/11, 5:37 PM
#14

:-).. Så söta djur.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

MoaL
1/27/11, 6:53 PM
#15

Vilka söta småknoddar. :P

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Gerbilflicka
1/27/11, 9:07 PM
#16

Ja, saknar dem väldigt mycket… Särskilt nu när jag har gott om plats och de hade kunnat få bo utomhus!

zickan
1/27/11, 9:41 PM
#17

Den biten är jobbig. Stått själv där flera gånger. Men nu har jag ju tid och plats. .

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

[Stripez]
12/6/11, 5:42 PM
#18

Synd att de är så ovanliga! Väldigt fina djur :)

elinstenander
12/6/11, 10:38 PM
#19

Det är verkligen min dröm att en dag ha några 13 linjerade ordekorrar. Glad

[ammyscrib]
2/11/12, 11:59 PM
#20

Dom här varelserna är så oerhört söta!

Annons:
Upp till toppen
Annons: