Annons:
Etiketterexotiskadjurmöss
Läst 26176 ggr
zickan
2008-07-11 23:16

Zebramus

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns tio stycken kända zebramus-arter. Zebramusen är ca 8-12 cm som fullvuxen och svansen är ca 8-13cm. Den fullvuxna zebramusens vikt ligger på ungefär 30-40 gram. De två vanligaste arterna i fångenskap är L. Barbarus (zebramus) och L. striatus.

Klass: Mammalia (däggdjur)
Order: Rodentia (gnagare)
Sub-order: Råttartade gnagare
Familj: Muridae (råttliknande gnagare)
Undergrupp: Murinae (ordentlig möss och råttor)
Släkten: Lemniscomys (zebramöss)
Arter: Lemniscomys barbarus, Lemniscomys striatus, Lemniscomys macculus och Lemniscomys Griselda.
Sub-Arter: L. barbarus zebra, L. barbarus fasciatus, L. barbarus albolineatus, L. barbarus convicutus, L. barbarus manteufli, L. babrarus spekei, L. striatus massaicus, L. striatus ardens, L. macculus macculus, L . Griselda maculosus, L. Griselda linulus, L. Griselda Rosalia, L. Griselda dorsalis, L. Griselda maculosus mearnsi.

**Namn på musen i andra länder
**Panya (Kisvahili), mende (Luganda), Olurende (Lugisu), Livende (Luhya), Nyarubere (Lutoro, Lubwizi), Olutera (Lukonjo), Kadzora (Kipokomo), Kimuarees (Sebei), Eze (Kuamba), Rat rayé (Frensh), Strimmig/randfläckad gräs eller zebramus (svenska), Seeprahiiri (finska).

002.jpg

AllmäntDet finns tio stycken kända arter. Alla arterna liknar varandra till utseendet och alla har sitt ursprung från Afrika. Deras kännetecken är kort men väldigt grov päls med 1-6 band eller längsgående rader utav fläckar. Denna teckning ger ett utmärkt kamouflage i det låga gräset på savannerna.

Zebramusen är en väldigt dagaktiv och vackra att se på. Detta gör denna lilla mus väldigt rolig att ha som husdjur. En gräsmus luktar även inte alls lika mycket som en vanlig tam mus. En zebramus kan bli tam men då måste man hantera dom från ung ålder eller ha bra tålamod med en äldre.

Denna mus plockas enklast upp genom att man för handen under den. Om musen smiter från dig så kan man jaga den till ett utav hörnet av i buren. Sedan använda båda händerna för att lyfta den. För att enklast hålla kvar musen så kan man vinkla händerna som i kopp format så den inte kan hoppa ut eller på annat sätt falla ned.
Försök inte pressa musen alltför tätt.
När du håller en zebra mus, hålla den på din öppna handflata och låt den röra sig fritt. Var noga med att den inte ramlar av. Zebra möss kan inte uppskatta hur högt det är från marken så lämna den aldrig oövervakad där den kan ramla ned. Man ska alltid försöka vara helt lugn vid hantering av zebra möss och undvika plötsliga rörelser, vilket kan skrämma djuret.
Dessa möss kan vara rätt hoppiga och fulla av energi. Därför ska man ta det lugnt och försiktigt vid hantering.

Zebramusens svans är extremt känslig. Håll aldrig fast musen i svansen då deras svansar är mycket sköra och lätt bryts av. En avbruten svans kommer tyvärr aldrig växa ut igen.
Att denna mus släpper svansen vid fasthållning påminner mycket om små ödlornas sätt att överleva från rovdjur. Ett bra sätt att komma ifrån munnen på en fågel.

**Livsmiljö
**Denna art lever helst i torrt landskap. Vanligaste området där dessa gräsmöss vistas i är torra buskar, gräs, savanner och i semi-öken.

Men hur ska de leva som sällskapsdjur?
En vanlig gallerbur kan tyvärr skada en zebramus. Deras ben kan lätt skadas genom att klättra omkring på gallret. Dessa djur är marklevande och har inget behov utav att klättra.
Det bästa är ett akvarium, terrarium eller någon form utav liknande modell. Rekommendationen är minst ca 80liters akvarium/terrarium med mer mark yta än höjd. I andra länder är det måtten 80x40x50cm och minst 1 m² som gäller för en mindre grupp.

Tyvärr kan jag inte krav måtten som Sveriges lagar kräver men håller på att försöka ta reda på detta.
Buren bör ställas på ett dragfritt ställe där solen inte lyser direkt på. Speciellt viktigt om man har glas bur av något slag. Då kan sol ljus rakt på buren vara skadligt även dödligt. Temperaturen som en zebramus gärna vill ha är 20-25 grader på dagtid med något lägre under natten.

I det vilda är gamla termithögar, ogrästuvor eller gropar grävda utav andra djur en perfekt bostad. Händer även att de kan dela håla med nattaktiva djur. När hålets skapare är ute och jagar mat under natten så sover zebramusen och tvärtom.
Ju varmare det blir under dagen desto mer aktiv blir gräsmusen. Men under de varmaste perioderna så söker zebramusen sig till skuggan. Gräsmusen trivs att ha det lite varmt. Men för hög värme klarar de inte av och behöver ha tillgång till skugga eller en svalare plats.
Det är under morgon och kväll som zebramusen spenderar mestadels utav sin tid åt att söka föda. Dessa små möss gillar att sol och sand bada. Men är ganska blygsamma och gömmer sig så fort de blir störda.
I fångenskap är en låda med sand väluppskattat. Som bottenmaterial fungerar det mesta men tänk på att spån kan ge problem med damm som går ned i luft systemet. Spån med terpentin(den vanliga affärs modellen) kan även framkalla cancer och sjukdomar. Så försök att undvika spån med terpentin.

Hö och halm bädd är uppskattat för att kunna boa, gömma sig i och tugga på.
Dessa möss är landlevande men har mycket energi och trivs med att få klättra lite. I det vilda klättrar dom på buskar och träd. Så i fångenskap vill de gärna ha lite grenar, små hus eller liknande som de kan klättra runt på.

När jag hade mina möss så märkte jag att tomma toarullar var rätt roligt. Dessa kan man även bygga ihop till roliga gång system samt sätta fast på terrariumets väggar.
Jag använde mig även utav olika modeller på trähus köpta på zoo affären då jag är rätt lat och inte lust att bygga eget.

Hö, vanligt papper, urgröpta kokosnötter e.ct var också ting som gick hem. Det enda som stoppar inredningen är dålig fantasi. Det mesta kan man göra hemma så budgeten behöver inte bli så stor. Kartonger, trädgrenar, lerkrukor är några få tips på vad som kan vara kul att bygga med.
Tänk bara på att vissa trä slag kan vara impregnerade och därmed giftiga. Om man sedan tar grenar utifrån så bör man ta ifrån modeller som är ätbara, då en zebramus mer än gärna tuggar på allt. Vilket är väldigt bra för att hålla deras tänder i bra skick.

Zebramusen trivs med sällskap, i det vilda bor dessa djur oftast i kolonier upp till 12 djur per hektar. De bästa sammansättningarna enligt studier i fångenskap har inte varit ensam djur utan par, men flera hanar kan leda till slagsmål.
Även en fungerande trio på en hane och två honor är något att rekommendera. Som oftast i djurvärlden så kan hanarna vara svåra att sätta ihop i vuxen ålder. Men två bröder eller två yngre hanar kan fungera bra livet ut. Men tillkommer det en hona i gruppen så finns tyvärr risken att det blir slagsmål över henne. Trotts att dessa djur inte trivs att vara ensamma så är det ändå rätt svårt att sätta ihop zebramöss.

Rengörning utav buren, första möte på neutral plats och inget stressande är få saker man kan tänka på vid sammansättning.

Det vanligaste man kan se i zebramus grupper är svansnafsande. Detta förekommer när några djur är dominanta, kan vara hanar lika mycket som honor som bråkar med varandra. Då kan det vara dags att sära på djuren innan de skadar varandra ännu mer.
Det är då bra att ha ett större utrymme och massa platser där den svagare musen kan komma undan. Kommer musen inte undan och ägaren inte ser dessa små slagsmål så kan man snart se att bakdelen kommer att bli skinnflådd och stora skador kommer att uppstå. Om det skadade djuret inte dör omedelbart från sin skada så kommer chocken eller bakterie infektionen ofta göra sitt.
Som djur ägare ska man alltid uppsöka veterinär vid behov. Men oftast ser man detta i tid och kan sära på djuren.

P9120036.JPG
Naturliga hot
Att vara så aktiv och synlig under dagen samt ofta vistas i stora antal, så är det inte förvånande att zebramusen sitter så högt på den meny för många mark rovdjur, inklusive genetter, rovfåglar, ormar, jackal och även små katt.

**Bottenmaterial
**Jag använde asp/alspån. Ströet måste inte vara så tjockt då dessa gnagare inte bukar gräva sådär jättemycket. Undvik träspån av antingen tall eller cederträ, som det finns bevis för att fenoler som finns i dessa typer av trä har en irriterande effekt på djur i ständig kontakt med dem.
Hö är viktigt och jag gav alltid en generös mängd varje gång jag gjorde rent i buren. Det används som strö, liksom mat, och dessa gnagare får en hel del nöje från fragmentering av hö. Fragmenterat papper, halm eller mjukpapper kan också ges, men vid sidan av, inte i stället för hö.

Undvik allt som ser ut och känns som bomull, säljes oftast under namnet hamstervadd. Vanligtvis finns i ljusa fina färger för att vädja till barn, det ser tilltalande ut och tillverkarna vill försäkra oss om det är säkert för alla gnagare. Faktum kvarstår att hamstrar och andra gnagare kan kvävas till döds av den, även farligt om djur råkar själva detta då det kan leda till förtjockning i tarmarna och ge ödestigande konsekvenser. Det har även kommit fram fall där ungar fått bomullen runt tassen och blodet strypts tills benet gått förlorat.

Tillbehör
En bur bör vara inredd med varierande tillbehör och höjder. Även den markbundna och vanligaste fångenlevande arten av zebramus vill gärna klättra på grenar. Papp rör, små lådor, kokosnötsskal och lergods/blomkrukor kan också användas. Använd inte plast inredning som dessa oundvikligen kommer att förstöras och de små skärvorna av plast, om det förtärs, är potentiellt skadliga.
Hamster hjul bör inte heller användas eftersom det finns risk att djuret kommer att få sin svans fångade i ekrarna med katastrofala följder. Den gammaldags, metall hjulen är de värsta syndarna, men den nya i plast är inte mycket bättre. Om du verkligen vill ha ett hjul, så ska man välja metall hjulen med tyg runt om eller väva en lång remsa av tyg eller liknande mellan ekrarna så blir det lite säkrare.
Hjulet måste vara minst 5 "i diameter. Men jag rekommenderar att inte använda hjul utan att istället ge en större bur med mycket variation.

P9170110.JPG
Städning
Detta bör göras en eller två gånger per vecka, beroende på storleken av buren och antalet individer. Jag avstod från att städa buren när det fanns unga ungar i boet men annars så bör man hålla noga rent. Zebramusen vill gärna ha frukt som jag skriver om nedan. Vid dålig städning så blir det givetvis mögel och risk för att göra djuren sjuka.
Därför är det viktigt att städa ur gammal mat. Även under varmare tider så skapar fuktiga högar ett perfekt bo åt flugor. Ett flugägg kläcks till larv redan efter 3-5 dagar i varm temperatur.

P9170110.JPG

Foder
Zebramusen är i första hand vegetarian men äter animaliskt protein till och från. Vissa uppfödare har rapporterat att dessa djur är petiga i deras val av mat, men det är inte min erfarenhet.
I naturen består deras middag utav av bär, knoppar, ägg, fall frukt, gröna växter, blad, rötter, säd, andra frön, och ibland även insekter, sniglar och till och med bark. De trivs att bo nära åkrar och grönsaksland, vilket gör dem en till pest i vissa områden.

I fångenskap kan de äta en lång rad livsmedel, bland annat en god kvalitet gnagare blandning, med tillsats av havre, tillsammans med ekollon, bär, kanariefrö, torr hund och kattmat, ätliga svampar, blommor (maskros är bra), kärnor, gräs, hö, bär, melon kärnor, nötter, och gnagare pellets. Dock tänk på att det är mycket bättre att blanda egen gnagare mix utav müsli sedan tillsätta lite andra ingredienser. Foder som finns på zoo affär med fina färger och varierat innehåll, brukar oftast innehålla mycket socker och onyttiga ting.
Frukt: äpple, banan, druvor, päron, melon ect.
Grönsaker: färska majskolvar majskolvar var en favorit på mina, ärtor, morot ect

För mycket grön mat kan tyvärr orsakar diarré.
Tomat bör inte ges då den innehåller en syra som kan ge skador på zebramusens lever.
Fungerar även med kött såsom mjöl mask, zhopobas, syrsor och pinkis.

Men en varning är att vara försiktig med fetare fröer. T.ex. solros frön. Jag gav solros frön men då som godis. Solrosfrön som mina älskade kastade jag ut i buren eller gömde lite under bottenmaterialen och sandbadet. Detta var perfekt för att ge stimulans, men solrosfrön bör som sagt inte ges allt för mycket utav på grund av sin höga fetthalt .
Annan mat som fungerar i mindre mängder är: hård kokt ägg, barnmat, ej sötad kex, små bitar av kokt kyckling, hjärtat eller andra magert kött, yoghurt droppar, smådjurs sticks med fröer och det bästa av allt, hela hirskolvar.

Precis som alla gnagare, så växer tänderna oavbrutet under djurets hela livstid, så det är viktigt att ge något svårt för dem att gnaga på att slipa ned sina tänder på. Trädgrenar är det bästa. Men det går även att köpa saker på zoo affären för andra gnagare .
Andra saker som kan fungera är hund kex, tall kottar och frön av persikor och plommon. En mineral sten eller salt block är också uppskattat men är inget man måste ha, samt att äggskal ger ytterligare kalcium.
Färskt, rent dricksvatten bör alltid finnas till, helst i en flaska för att förhindra nedsmutsningen som ofta blir fort med vattenskålar.

001.jpg

Könsbestämning
Den bästa vägledningen är att jämföra anal avståndet (vilket är dubbelt så stort när det gäller hanar jämfört med honor). Ungefär det samma som till alla smådjur.

Hälsa
Förutom invärtesparasiter så kan det även förekomma loppor. Sidor om zebramusen som är skriven på engelska och tyska har jag funnit att de avmaskar sina djur under våren och hösten. Detta har jag själv ingen koll på men försöker leta upp någon sida som kan ge en bättre förklaring till varför och hur stor dosen skulle vara.

Ohyra kommer ofta i hö hur noga man är med vilket hö man köper. Detta är ett mycket vanligt ting där tigusspray som man kan köpa på zoo affären kan hjälpa. Jag hade aldrig ohyra på mina egna men tigussprayen är toppen till vissa typer utav ohyra. Denna spray har jag använt till många smådjur genom tiderna vilket oftast har hjälpt.
Om inte så måste man in till en veterinär och få bättre medel.

Livsåldern på en zebramus är inte riktigt fast ställd ännu. Den äldsta som har registrerats var 4 år och 10månader. Men oftast räknar man att de blir runt 2-4 år gamla. I övrigt är zebramusen rätt känd för att vara frisk. Sällan som tumörer och cancer uppkommer.

Men det viktigaste man inte får glömma bort!. Behöver ditt djur veterinär vård så har du skyldighet att ta den/de kommer dit och får hjälp.

P9030004.JPG

**Avel
**Zebra musens hanar blir oftast könsmogna vid ca 2 månaders ålder medans honorna inte blir könsmogna försten 5-6månaders ålder, men honorna kommer att föda först vid en ungefär ålder på ett år
I det vilda så förekommer parningstiden en eller två gånger vid den årliga regnperioden. Väldigt olika på land och land. I fångenskap vet jag inte hur parnings perioderna ser ut. Jag fick ungar året runt men enklast var under juni-september. Honorna är i brunst var 3-5dag.
Varje hona brukar ge 1-2 kullar per år i det vilda men i fångenskap så kan man få så mycket som 3-4 kullar per år.
Dräktighet perioden är ca 21- 28 dagar och storleken på kullen är oftast 4-5 ungar, men kan även bli så många som 12 stycken i en kull. De föds nakna, blinda och hjälplösa, men redan nu kan man se ränderna klart och tydligt.

Ungarna väger ca 3 gram när de är nyfödda, och deras ögon öppnas vid ungefär vid en veckas ålder. Vid 10-14 dagar börjar ungarna att äta fast föda. Men en zebramus unge kommer inte att vara redo att lämna för nya hemmet innan de fyllt 2 månader.

Det är fortfarande oklart hur länge zebra möss lever. Det är mycket troligt att de är relativt lång levande gnagare då honorna föder sina ungar först vid ett års ålder.
Som med nästan alla djur så bör man vara försiktig med att inte städa buren eller ta på ungarna när de är små. Detta kan göra att honan äter upp sina ungar.
Kan även hända att honan äter på sina ungar utan att man har stört dom. Detta kan bero på saknaden utav något i kosten.

Jag har märkt att vid en ålder på ca 20 dagar kan de börja bli väldigt hoppiga. Men ju äldre de blivit ju mer har de lugnat ned sig.
En zebramus beräknas fullvuxen vid 5-6 månaders ålder

Zebra musens hanar blir oftast könsmogna vid ca 2 månaders ålder medans honorna inte blir könsmogna försten 5-6månaders ålder, men honorna kommer att föda först vid en ungefär ålder på ett årI det vilda så förekommer parningstiden en eller två gånger vid den årliga regnperioden. Väldigt olika på land och land. I fångenskap vet jag inte hur parnings perioderna ser ut. Jag fick ungar året runt men enklast var under juni-september. Honorna är i brunst var 3-5dag.Varje hona brukar ge 1-2 kullar per år i det vilda men i fångenskap så kan man få så mycket som 3-4 kullar per år. Dräktighet perioden är ca 21- 28 dagar och storleken på kullen är oftast 4-5 ungar, men kan även bli så många som 12 stycken i en kull. De föds nakna, blinda och hjälplösa, men redan nu kan man se ränderna klart och tydligt. Ungarna väger ca 3 gram när de är nyfödda, och deras ögon öppnas vid ungefär vid en veckas ålder. Vid 10-14 dagar börjar ungarna att äta fast föda. Men en zebramus unge kommer inte att vara redo att lämna för nya hemmet innan de fyllt 2 månader. Det är fortfarande oklart hur länge zebra möss lever. Det är mycket troligt att de är relativt lång levande gnagare då honorna föder sina ungar först vid ett års ålder.Som med nästan alla djur så bör man vara försiktig med att inte städa buren eller ta på ungarna när de är små. Detta kan göra att honan äter upp sina ungar.Kan även hända att honan äter på sina ungar utan att man har stört dom. Detta kan bero på saknaden utav något i kosten.Jag har märkt att vid en ålder på ca 20 dagar kan de börja bli väldigt hoppiga. Men ju äldre de blivit ju mer har de lugnat ned sig. En zebramus beräknas fullvuxen vid 5-6 månaders ålder.

Källor:

http://www.rodent-info.de/vielstreifengrasmaus_allgemeines.htm

http://www.waza.org/virtualzoo/factsheet.php?id=110-011-028-001&view=Rodents%20and%20Hares&main=virtualzoo

Samt mina egna ord från tiden då jag hade zebramus.

P9220247.JPG

Relaterade länkar

Av: zickan

Datum för publicering

  • 2008-07-11

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

  • Redigerat 2022-02-14 02:26 av zickan
Annons:
Mezzzanina
2008-07-14 00:45
#1

Tack Zickan!!

Mycket bra info där som jag tänker ta till mig.Nu skall jag bara ha tur att få tag i några och få över dem till Gotland!!

Ladyinred
2008-07-14 01:20
#2

jag har två st, en hane och hona som ev får flytta tillbaka till mig. Ägaren tyckte dom var tråkiga så nu bor dom hos hennes syster. Jag vill inte ha dom :(

zickan
2008-07-14 01:41
#3

ladyinred kanske kan få hjälp att få transprt till västmana´land lr ev sthlm så kan jag ta med till gotland v 32

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Mezzzanina
2008-07-14 02:21
#4

Åh!!!!Vore toppen!!!!!Lovar att de skulle få ett toppen hem här.Jag har så mycket tid att tillbringa med dem!

Och Zickan, det vore urgulligt om du kunde hjälpa mig i så fall!

Ja skickar PM till er båda nu.GladGladGlad

zickan
2008-07-14 02:23
#5

jag åker iaf alltid djur plats på båten så det spelar inte så stor roll om jag släpar på extra.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Mezzzanina
2008-07-14 02:26
#6

Vore så himla bussigt av dig..Kan inte sätta det i ord här hur tacksam jag skulle bli…

Annons:
Ladyinred
2008-07-14 14:03
#7

Ja bara de går att få upp dom till Zickan så… och hon ska ev endå ha en mus av mig. Kan skicka med den samtidigt i så fall.

Mezzzanina
2008-07-14 15:11
#8

Vore toppen!!

Jag har väntat och tänkt igenom det här med att skaffa Sebramöss länge så jag har absolut ingen  brådska.Men hör med Zickan för hon skulle till Gotland (tror det var vacka 32).

och så har jag skickat mitt telefonummer till dig i ett Pm.Man kan ringa sent till mig för jag är nattuggla!Glad

zickan
2009-03-16 22:21
#9

puttar

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Ladyinred
2009-03-16 22:23
#10

jag vill oxå hålla på o putta fram extra poäng Tungan ute

enbartmalin
2009-03-17 00:02
#11

Tack Zickan!

Hälsningar Malin

zickan
2009-03-17 11:26
#12

Haha.. bara putta på. Ligger en hel del artiklar som kan puttas upp lite då och då ;-)

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

monsi
2009-04-23 09:13
#13

puttGlad

Har den stora turen att få bo med en hittekatt!Tungan ute

Utan djur är livet inge kul!Glad

Annons:
fiffiluren
2009-07-28 20:03
#14

har en fråga angående bottenmaterial, kan man göra en blandnig av matjord (eller nån annan jord) och chinchillasand och ha som bottenmaterial? Eller måste jorden behandlas på nåt sätt innan den används till djuren?

Och det gör inget att man har hanar och honor i samma bur året runt? Man måste inte sära på dom efter ett tag då så honan inte ska måsta få 4 kullar per år (är ju inte så mycket om man jämnför vad råttor och möss kan klämma ur sig men ändå). Så vad tycker du/ni (sebramössmänniskor) funkar bäst, hona+hona, hona+hane eller hane+hane? Såg i texten att hanar kan bråka, är det samma för honor eller är de lugnare?

Kanske skaffar sebramöss i framtiden men måste läsa på lite mer om dom innan jag kan göra det :)

Jättebra atrikel zickan, dock har det blivit en del kopierade stycken så att det kommer tillbaka samma text en gång till. Vill inte vara nån petig svenskalärare men jag tror det blir lättare å missa nåt viktigt i texten om man har så långa dubbleringar för man hoppar ju över det om man har läst det innan. Ville bara säga det :)

enbartmalin
2009-07-28 22:34
#15

Ööömm.. Du bör inte ha hane+hona ihop konstant, då blir det kull på kull ca var varannan månad.

Hane+hane eller hona+hona kan kvitta, har haft båda varianterna och märkte ingen skillnad. Det som är viktigt är att inte ha en ensam sebramus.

Bottenmaterial, jag andvänder träflis. Alltså inte spån utan flis, lite tjockare bitar och av annat material. Det drar åt sig lukt och behöver inte bytas lika ofta som spån.

Hälsningar Malin

fiffiluren
2009-07-28 22:38
#16

#15 jo jag anade det där med hane+hona inte funkar så bra ihop men hon nämnde nång gång i texten om att man kunde ha 1hane+2honor i samma bur, det var väl jag som missuppfattade vad hon menade med det. Så du tycker att träflis är det bästa underlaget?

enbartmalin
2009-07-28 22:42
#17

#16 jo det går jätte bra men du får också jätte många bebisar ;)

Jag har haft spån och det lukta riktigt illa efter en vecka. Träflis klarar sig betydligt längre innan man känner doft, plus att bajs trillar menan flisorna och landar på botten. I spån blandas bajest med spånet.

Hälsningar Malin

fiffiluren
2009-07-28 22:47
#18

#17 träflis, är det typ alspån och och aspflis du menar då? har ju sett massor av folk som har det till sina råttor och de upplever att det luktar mindre av det än av mycket annat. Men jag har fått för mig att uppsugningsförmågan inte är den bästa, eller är jag helt ute och cyklar nu?

enbartmalin
2009-07-28 23:06
#19

Jag vet inte vad det är för trä sort, men sebramöss kissar ju inte lika mycket som råttor heller ;) Jag har inga problem med uppsugnings förmågan hos mina sebramöss med träflis.

Men en dålig vana jag märkts hos flertal sebramöss är att dom gör sina behov i matskål.

Hälsningar Malin

fiffiluren
2009-07-28 23:17
#20

#19 Låter ju dumt, kanske ska göra toalätt av matskålen och servera maten på annat sätt :P.

Det var därför jag tog råttor som exempel, om inte dom luktar med det underlaget så gör ju knappast sebramöss det

Annons:
enbartmalin
2009-07-28 23:23
#21

Kommer du på mer kan du alltid PMa mig :)

Hälsningar Malin

zickan
2009-09-20 03:40
#23

Ingen som har lite bilder att bidra med till artikeln?.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

enbartmalin
2009-09-20 07:22
#24

Jag har massor ;)

Hälsningar Malin

[Tearix]
2009-09-22 11:31
#25

mina gör sina behov i sandskål.

enbartmalin
2009-09-22 13:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

En hög.

Hälsningar Malin

enbartmalin
2009-09-22 13:14
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

Diar uppe på en gren

Hälsningar Malin

Annons:
enbartmalin
2009-09-22 13:16
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28

Mera häng

Hälsningar Malin

enbartmalin
2009-09-22 13:17
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#29

Nyfödda

Hälsningar Malin

enbartmalin
2009-09-22 13:18
#30

Behövs det mer?

Hälsningar Malin

enbartmalin
2009-09-24 01:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#31

En till bild, grymt härlig i mina ögon. Hela familjen mus uppe på grenarna och hänger.

Hälsningar Malin

DoD
2009-09-24 16:03
#32

#31 Åh vilken gossig bild!

Medarbetare på ExotiskaDjur.ifokus, TV-Spel.ifokus och papegojor.ifokus!

Att förstå är att förlåta

[Tearix]
2009-09-25 21:33
#33

hur gamal är din hona, som får dessa kullar?

enbartmalin
2009-09-25 21:46
#34

Det får jag kolla upp, har hennes datum ner skrivet någon stanns.

Hur så?

Hälsningar Malin

Annons:
enbartmalin
2009-09-25 22:01
#35

Hon är ca ett halv år.

Har fått två kullar. Kull 1 föddes den 21 juli, kull 2 föddes den 3 september.

Hälsningar Malin

TeeWeed
2014-03-21 20:43
#36

Riktigt bra skrivit!! 😃

Kul att läsa!

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

Zav
2022-02-07 17:48
#37

Tack för info, det mest utförliga jag sett :)

zickan
2022-02-08 17:10
#38

#37 Varsågod☺️ . Dock skulle jag rekommendera att ta artikeln med lite nypa salt då jag skrev den för över 10 år sedan. Kan ha ändrat med kunskap under denna tiden. Speciellt angående skötsel, utrymme och foder.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Zav
2022-02-08 17:32
#39

#38: Det är möjligt, men jag letar och letar och hittar nästan ingen ibfo.. Får hem ett par zebror om några veckor och försöker förbereda..

zickan
2022-02-08 19:00
#40

#39: Vad kul att det ännu finns Zebramöss i Sverige 😊

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Upp till toppen
Annons: