Annons:
Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 17519 ggr
RThink
8/17/08, 8:17 PM

Brunlämmel, (Lemmus trimucronatus)

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Mycket ovanligt exotiskt husdjur i Sverige. Kvick och spännande liten filur. Lättskött men kräver enormt utrymme.

Brunlämmel, (Lemmus trimucronatus)
Familj: Rodentia
Ålder: 2-3år
Ursprung: Alaska, kanadensiska fjäll

Brunlämmel, (Lemmus trimucronatus)

En liten kvick krabat på ca 12-10 cm och ca 70 gr, hanen är något större.

Lämmel är inte ett tillgivet sällskapsdjur som uppskattar pyssel och sällskap som en hamster eller råtta. Detta är inte ett bra "första djur" eller "barnsällskap" att rekommendera. Men den är nyfiken och söker uppmärksamhet.

Eftersom de gärna aktiverar sig själva i stimulerande miljö är det underhållande att följa deras lek.

I dagsläget förekommer knappt lämmel som husdjur alls i Sverige, och lika ovanlig i central Europa.  Under fjällexpeditioner ser man dem ofta kuttra förbi snabbt.

Lämmeln är i princip helt luktfri och väldigt enkel att hålla i fångenskap, påminner mycket om den sibiriska dvärghamstern.

Enklast är att bosätta lämlarna i akvarium eller större plastbehållare.   Enligt Jordbruksverkets regler gäller följande:
Naturvårdsverket skulle vid en prövning säga nej ett hållande av brunlämmel i vilthägn/fångenskap. Djurparker har krav på 2 kvadratmeter om insynsskyddat ovanifrån annars fyra kvadratmeter. Grävmöjligheter ska finnas. Vid införsel av brunlämmel krävs speciellt införelsetillstånd som måste ansökas om hos JBV. Detta p.g.a risken om brunlämmeln skulle rymma eller släppas ut så skulle den kunna skada vår svenska fauna och sprida sjukdomar.

De livnär sig huvudsakligen på gräs och säv, mossa, bär, lav och rötter. I fångenskap kan man erbjuda frukter som äpple, melon, druvor, osv. i små mängder och vanlig gnagarblandning som oftast består av havre, solrosfrön, nötter, hirs, etc….

Brunlämmel, (Lemmus trimucronatus)

Undvik exotiska frukter, konserveringsmedel, starka kryddor och pellets foder eftersom det är onaturligt och skadligt för dem. Mat och en liten vattenskål /vattenautomat ska alltid finnas, tänk på att inte ha en skål med för hög kant så de kan falla i och drunkna. Rent vatten  och mat ska finnas tillgängligt hela tiden då de har hög ämnesomsättning vilket gör att de ständigt behöver fylla på med energi och vätska.

I det vilda faller de själva oftast offer för hungriga rovdjur och fåglar eftersom de är ett relativt enkelt byte. Deras fötter är korta och pälsklädda så de enkelt ska kunna gräva i jorden. De lever i underjordiska gångar och uppskattar därför om de får en "jordlåda" att gräva i och mycket bottenmaterial i sin bur. De kan även kommunicera med sina ben genom att stampa på marken när de känner sig hotade.

Under det kalla vinterhalvåret måste lämlarna röra mycket på sig under dygnet för att inte förlora kontroll över blodcirkulationen i den lilla gnagarkroppen, eftersom brunlämmeln har sitt ursprung i Alaska och Kanada.

Friska lämlar får upp till tre kullar per år, ca 4-9 ungar per omgång, dräktighetstiden är 23 dagar.

Denna art ger sig inte iväg på lämmeltåg.

Brunlämmel kanske aldrig blir ett dussinhusdjur i Sverige, men för er som känner er manade och inspirerande av artikeln finns de.

Sunt förnuft, kärlek och intresse

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Brun_l%C3%A4mmel

Ernst Mehnert (Ernst.Mehnert@sjv.se)

*http://www.sjv.se/amnesomraden/djurveterinar.4.7502f61001ea08a0c7fff33702.html *http://naturvardsverket.se/sv/
*http://www.canadianfauna.com/brownlemming.php
*http://www.mnh.si.edu/mna/image_info.cfm?species_id=128
*http://images.google.se/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/North_American_Brown_Lemming.jpg/220px-North_American_Brown_Lemming.jpg&imgrefurl=http://sv.pandapedia.com/wiki/Brun_l%25C3%25A4mmel&h=151&w=220&sz=5&hl=sv&start=1&um=1&tbnid=dVOpK_czk6a57M:&tbnh=73&tbnw=107&prev=/images%3Fq%3D%2Bbrun%2Bl%25C3%25A4mmel%2B%26um%3D1%26hl%3Dsv

Artikel skapad av: Rat_think

  • Redigerat 4/17/22, 3:41 PM av Niklas
Annons:
FunkyShrimp
8/17/08, 8:28 PM
#1

Intressant! :)

zickan
8/17/08, 8:40 PM
#2

Titta här :-).. ny artikel. jätte kul !!!

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

zickan
1/16/09, 11:53 AM
#3

putt

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Ceciliaolucifer
1/16/09, 11:15 PM
#4

Finns det någon här inne som har en själv? eller föder upp? :)

UlrikaD
1/17/09, 5:36 AM
#5
zickan
1/18/09, 1:17 PM
#6

nextopia hade tills nyligen.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
Saga85
7/8/12, 1:49 AM
#7

Jag införskaffade mig tre bröder igår på smådjursmässan i Alingsås. Tack och lov för iFokus säger jag, då detta var ett impulsköp (Skäms) och det inte verkade som om säljarna visste alltför mycket om dem

Jag var egentligen ute efter sepiaskal, uv-lampa och möjligtvis spana in ett par degus, men kom istället hem med dessa näpna små liv.

zickan
7/8/12, 2:09 AM
#8

#7 skoj :-). Från Birgitta Gutke?. Min granne har från henne också.
De är inte jätte svåra att ta hand om som tur var. Kräver bara stor yta.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Saga85
7/8/12, 12:14 PM
#9

#8 Japp, och nu känner jag mig dum. Sökte bara på "stäpplämmel" och inte deras latinska namn…är tre stycken grålämmlar (Lagurus lagurus), inte brunlemmlar.

Men otroligt söta är de iaf. Tror att det var att de påminde om degus framifrån samt att de var så nyfikna kom upp i handen direkt som jag föll för dem Oskyldig

UlrikaD
7/8/12, 12:30 PM
#10

Vill ju se bilder!!

Har varit ute efter att köpa lämlar förut och nu var jag näääästan på väg igen. Men många har dem ju i hamsterburar och det känns inte riktigt rätt så jag vill ha lite större först innan jag skaffar.

Scorpio97
7/8/12, 1:48 PM
#11

Vill bara påpeka att det inte finns något som heter sibirisk dvärghamster. (; Dvärghamsterarterna är Campells, Rysk Vintervit, Robotosvkis och Kinsesisk. Dom två förstnämda, eller en hybrid mellan dom två brukar heta sibirisk dvärghamster i djuraffär, men det är allstå felaktigt.

Annars var det en mycket intressant artikel! :D


//Jessie

Saga85
7/8/12, 10:03 PM
#12

#10 Åh, det kommer självklart bilder! Försökte ta kort idag, men hann bara med ett par halvdana kort innan kameran dog. Har dem provisoriskt i min underklädeslåda, som två lyckades smita ut genom idag (hittade dem i säcken med hö där de gottat in sig Oskyldig). Tänkte att den kunde funka ett par dagar iom att de fortfarande är bebisar, men min mor ringde igår och berättade att hon hittat en större sänglåda, så de ska köra hit den imorgon.

*den nuvarande är på 20x60x30, den nya blir på 25x82x70*

Åh, jag är helt kär, de är så små att jag är rädd att krossa dem. Har gått från iller till stäpplämmlar på bara ett par veckor och aldrig haft så små däggdjur Förvånad

Saga85
7/9/12, 5:27 PM
#13

Nu finns bilder upplagda Glad

Annons:
Upp till toppen
Annons: