Annons:
Etikettandra-djur
Läst 20338 ggr
zickan
2008-11-01 01:42

Näbbmusen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Denna näbbmus som de andra näbbmössen så bär den på ett förlamande gift. Det mest unika med den vanliga näbbmusen är att dess kranium minskar respektive ökar i volym tillsammans med årstiderna.

Det finns 368 arter av näbbmöss uppdelade på 23 släkten. Här är de vanligaste i Sverige.

Näbbmöss är små djur med sammetsmjuk päls och spetsig, utdragen nos, vilken städigt vrids i olika riktningar. Förflyttningen sker ryckvis , medan djuret vädrar efter föda och faror.
För att känna av föda på närahåll använder de känseln i de långa och känsliga morrhåren. Det främsta tecknet på näbbmössens närvaro är de små pip och gnissel läten som kan höras ifrån dikesrenar och skogsbackar. Hanarna låter i ett halvton sedan paus för att fylla ut tidsmåttet och honorna i ett mer sammanhängande läte.
Dessa läten markerar ofta försvar av revir samt varning om fara.
På vintertiden kan man se små lätta fotspår med eftersläpande svansspår i den vita snön.

Det mest unika med den vanliga näbbmusen är att dess kranium minskar respektive ökar i volym tillsammans med årstiderna. Detta kan man se både med de yngre och hos de äldre näbbmössen.
Minskning under sensommaren fram till februari; ökning under mars-maj.
800px-Spitzmaeuse-drawing.jpg

Vanliga näbbmusen (Sorex ara’neus)
Denne mus har i regel en svartbrun rygg och är större samt smäckrare än dvärgnäbbmusen. Detta gäller speciellt svansen.
Kroppslängden varierar beroende på årstiderna. Ligger mellan 65-85mm och svansen mellan 35-42mm.
Vikten är ungefär 15gram. Den vanliga näbbmusen är ett allätande däggdjur levandes nästintill överallt i Sverige. Men det kan inte hittas på Gotland.
Denne näbbmus är aktiv dygnet runt. Men är som mest intensiv under natten. På vinter tiden vistas näbbmusen under marken ungefär 4/5 av tiden.
Den lever i lös jord nära markytan, där den gräver tunnel system. Ibland händer det även att de övertar gamla tunnlar gjorda av sorkar och mullvadar.
De bon som används året runt, inreds med gräs och andra växt ämnen. Denna form utav näbbmus är en duktig klättrare och simmare, men föredrar torra land. Vanliga näbbmusen äter ungefär hälften eller mer av sin egen vikt i mat.
Är en väldigt duktig jägare som äter mestadels insekter. Ibland även grodor, snäckor och fåglar. Men kan även anfalla möss och sorkar. Men även havre, bröd, ost och frön är även något som går ned. Vilket gör att man ofta kan få näbbmusen på besök i sitt skafferi. Frön och frukt är vanligaste maten i fångenskap.
Ska man ha dessa djur som sällskap så är ett akvarium med grävmöjligheter det bästa. Inrett med tomma toalett rullar, krukor och lite klättermöjligheter. Föredrar grund vattenskål men kan även lära sig att dricka ur vattenflaska. Får inte fångas in från det vilda för att bli husdjur. Vill man ha en näbbmus i fångenskap så måste man hitta en uppfödare till detta som kan bevisa att föräldrarna är fångenskapsföda. Eller importera ifrån uppfödare i utlandet. Men då måste man begära uppfödarbevis ifall jordbruksverket kommer på besök. Inte vanlig som husdjur men förekommer.

Diande honor äter ungefär 1½ till 2 gånger mer än sin egen kroppsvikt per dygn. Honor med ungar brukar hamstra väldigt mycket mat året runt för att gömma i gångarna. Men annars hamstrar de mest mat inför vintern så de slipper att vistas för mycket ovanför ytan när kylan kommer.

De vanligaste rovdjuren som är en fara för näbbmusen är ugglor och rovfåglar. Det man kanske tror är att räven också ska vara en fara för dessa små djur. Men där har man fel. Räven äter ytterst sällan näbbmöss Pga. Mysklukten som näbbmusen utsöndrar så kan man ofta hitta ihjäl bitna men intakta möss som lämnats av rovdjur.  Läs nedan om Vattennäbbmusen. Där står lite om giftet som näbbmusen har.

Parnings tiden är mellan april och augusti. Honan går dräktig under 13-22dygn. Brukar få 2 kullar per år, men kan få fler. Boet redes med mossa och blad. När ungarna föds så är de lika stora som en ärta. Under maj brukar kullarna bli som störst. Vanligaste antalet födda brukar ligga mellan 4-10ungar.
Honan kan paras om redan dagen efter ungarna föds.  Näbbmusen som de flesta djur är polygam(=olika partners).

Ungarna öppnar ögonen runt 18-21 dagars ålder då de också börjar sluta dia. Vid 4 veckor lämnar ungarna boet.
Könsmognad kommer vid 3-12 månaders ålder beroende på när under året som de föddes.
Tyvärr verkar det som om 1 åringarna och de yngre oftast dör under hösten och förvintern. Så man räknar med en ungefär ålder på 1½år. Men kan bli både äldre och yngre.

Dvärgnäbbmusen (Sorex minu’tus)
Detta är Sveriges minsta näbbmus med en längd på 50-65mm i kroppslängd och en svans på 34-45mm. Olik sina andra släktingar så är denne istället grövre i kroppen och har mycket längre samt grövre päls. Dvärgnäbbmusen har en max vikt på 6gram men kan ligga så lågt som 2½ gram på en vuxen individ Detta beror helt på tillgången till mat och näring.

Denna näbbmus kan man hitta över hela Sverige. Speciellt på Gotland och Öland. Jämfört med de större näbbmössen så är denne mer aktiv, speciellt under dagtid. Spenderar oftast halva tiden under marken i hålor och andra halvan ovanpå markplan. Gräver mindre och klättrar bättre än sina större släktingar. Men annars är det ungefär det samma som den vanliga näbbmusen.
Dvärgnäbbmusen ger oftast kullar med 2-8ungar.

Lappnäbbmus (sorex caecu’tiens)
Denne näbbmus är mycket större än sin dvärg släkting. Utviker sig även lite i färg och utseende. Största skillnaden är svansen som är helt vit på under sidan med en skarp gräns till den bruna på ovansidan. Toppen på svansen är försedd med en liten topp av bruna hårstrån. Kroppslängden på denne näbbmus är 44-67mm med en svanslängd på 31-44mm.
Som namnet ger en hint om, så kan man hitta denne näbbmus mestadels runt lappland och Kiruna. Har vandrat lite neråt landet men håller sig mest inom norrland.
Annars är denne lappnäbbmus mycket lik den vanliga näbbmusen.

Vattennäbbmus (Ne’omys fo’diens)
Detta är Sveriges största näbbmus. Känns lätt igen på den skarpa kontrasten mellan den svarta ovansidan och den vita undersidan. Kroppslängden ligger på 70-110mm med en svans på 55-77mm. Vattennäbbmusens vikt är upp till ca 20gram. Ungefär som en vanlig husmus.
Denna näbbmus som de andra näbbmössen så bär den på ett förlamande gift som verkar mestadels på ryggradslösa djur. Men kan konstgjort även döda större däggdjur såsom kaniner.   

Lever i hela Sverige men är inte så vanlig uppåt Lappland som den är neråt landet. Har ännu inte påträffats på Gotland eller Öland.
Bor runt och i diken, dammar, sjöar, bäckar och runt havsstränder. Men kan även finnas långt ifrån vatten. Den gräver sina gångar i vattnets lösa sand eller jord.
Vattennäbbmusen är aktiv dygnet runt men som mest aktiv under nätterna. Är en bra jägare som skiljer sig ifrån sina släktingar då denne inte endast jagar med sina känsliga morrhår som dess släktingar utan även har en väldigt bra syn.
Är även som namnet tyder, en väldigt god simmare som kan flyta likt en fågel eller dyka. Under ytan omges pälsen av luft bubblor och näbbmusen springer på bottnen likt en strömstare.

Födan består utav insekter och deras larver men även grodor, fiskar, kräftor, fågelungar och möss. Fiskar och fiskyngel fångas underifrån för att släpas med in till strandkanten där de sedan äts upp.
Vattennäbbmusens läte som kan höras dygnet runt låter ungefär som de flesta näbbmöss men är lite grövre och oslipad i tonen.

Denne näbbmus får oftast 2 kullar men kan få flera. Ungarna kan bli 3-12 tycken i varje kull. Vattennäbbmusens ungar öppnar sina ögon runt 20-24 dagars ålder och diandes upphör kort efter detta. Men ändå stannar ungarna hos mamman tills de är 5-6veckor gamla.
Könsmognad uppstår runt 3-5 månader och har en ungefär livstid på 14-19 månader.

Bilder:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Spitzmaeuse-drawing.jpg

Artikeln skriven av. Sajtvärden Zickan.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
zickan
2008-11-01 03:15
#1

Sorry.. Kanske inte det mest exotiska djur precis. Iaf inte de svenska varianterna :-/
jag har inte hunnit låna nytt material på gotland. Glömde även mitt bredband i sthlm som jag fick med min syster nu i natt när hon kom med båten.

Varit lite nervös i dag och stressad. Var verkligen lugnande att skriva en massa. Fick tre artiklar klara. Men tyvärr är två inte åt denna sida :-P

Pappa fyller 60 år i morgon. vad jag hört änså länge så kommer det att dyka upp massa släktingar jag nte sett på år och dagar :-). Saknar mina kära kusiner som jag återser i morgon.
och all god mat ..hihi. kommer bli banta efteråt. Gått ned 2 kg innan gotland men de kommer väl tillbaka fort nu :-/

Suck.. kan inte sova. Blev lite off topic nu kanske.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

niffen
2008-11-01 18:36
#2

Men lite exotiskt är det ju! Lite kul, tycker jag! :D
Så satans söta är dom, jag blir alldeles förkrossad när jag ser en död näbbmus ute… Även fast det är det enda sättet man kan se dom här i närheten, oftast… :(

Upp till toppen
Annons: