Annons:
Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 38679 ggr
zickan
9/9/09, 5:38 PM

Naken mullvads råtta

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En naken råtta med polisonger och gigantiska tänder. Lever under markytan i stora tunnelsystem med en kolonie upp till 300 individer

Andra namn: Naked mole rat, sand valp, öken mulvads råtta.
Latin: _Heterocephalus glaber
_Habitat: Afrikas grässlätter (främst Kenya, Somalia, Etiopien)
Släkte: Heterocephalus Heterocephalus
Art: H. Glaber H. glaber

Detta är en ful skönhet som kan nå en imponerande ålder på 20 år eller mer i fångenskap. Rekordet jag fann låg på 28 år vilket är en av de bästa för en gnagare. Ett mycket udda ting på så pass liten gnagare. De är ett udda djur med två liknande arter. Både lever likt myror i en myrstack som eusociala djur. Den andra arten mullvads gnagaren (Cryptomys damarensis ) är mycket lik nakna mullvads råttan på beteende och levnadssätt. Det som skiljer dom åt är att mullvads gnagaren även kallad Damaraland på engelska, är både större och har lite hår på kroppen. Dess läte är likt fågel kvitter och de bor i kolonier på kanske 40 individer. Lite mindre grupper än naken råttan. Det finns även rätt många andra arter av mullvads råttor. Dessa lever istället mer ensamma. Deras kommunikation med andra mullvads råttor är att slå huvudet i taket till andras hålor.
800px-Nacktmull.jpg

Med eusociala djur menar man att flera av individerna i gruppen är sterila och saknar fortplantningsförmåga. Naken råttan lever precis som myror. Flocken består oftast upp till 250 råttor. Normala är runt 20-75stycken. I en flock finns det även en drottning precis som hos myrorna. Kolonien är uppdelad i olika grupper. Där har man grävare som ständigt håller tunnlarna rena och snygga men även gräver nya. Finns också en grupp kallad soldater som står i beredskap att skydda kolonien från olika faror och en grupp som passar upp på drottningen och sköter hennes ungar. En av de vanligaste hoten är andra mullvads råttor, ormar och annat som kan ta sig ner i hålorna.

Drottningen är den ende som har tillåtelse att föda ungar. För att hindra de andra honorna till att bli gravida så utsöndrar drottningen en slags kemikalie i sitt urin, kallat feromoner. Hon är även väldigt dominant och stressen ifrån hennes mobbing hjälper också till att hålla andra från att få ungar. I flocken är det endast 2-7 hanar som tillåts att få para sig.
713px-Naked_Mole_Rat_Eating.jpg

Drottningen kan producera upp till 4 kullar om året efter ett års ålder. Vanligen runt 12 ungar men kan bli så mycket som upp mot 28 i varje kull. Dräktigheten varar i ca 70 dygn. De föds blinda med en vikt på ca 2 gram. Drottningen är den som sköter om ungarna under första månaden. Resten av uppväxten sköts av arbetarna som föder ungarna på avföring tills de är stora nog att äta fast föda. Överlever en kull i det vilda så brukar det bara bli en kull per år som föds, men däremot kan det bli en kull ungar var 80 dag i fångenskap. Ungarna växer upp i kolonien där de även stannar hela sitt liv som arbetare, precis likt myror för att hjälpa sina syskon att förstora och hålla ordning i boet.
713px-Naked_Mole_Rat_Eating.jpg

Drottningen brukar leva mellan 13-18 år. Då ingen hona föds steril så är det ofta makt kamp om platsen som drottning. Själva drottningen är mycket fientlig till andra honor som försöker bete sig som drottning eller sprida ut sina hormoner i försök att ta över.
När drottningen väl går bort så uppstår oftast en maktkamp om vem som kommer ta över. Nästa kommande drottning kan bli vem som ur koloni.

Utseendet är verkligen en syn i sig. De är ca 10 cm långa med 4 cm svans. Helt nakna förutom polisongerna. Drottningen brukar väga lite mer på upp till 50-80 gram medan arbetarna stannar på en vikt runt 30-35 gram.
Färgen på skinnet varierar mellan gult och rosa beroende på hur varm eller kall den är. Huden på nakna mullvads råttor saknar det viktiga substans som däggdjur annars har. Detta kallas substans P och det är den som skickar smärt signaler till det centrala nervsystemet. Detta tros uppkomma pga det dåliga syre som förekommer i tunnlarna.
Om en forskare tillsätter detta substans P så känner naken råttan smärta under den tid som de har kvar detta substansen i kroppen efter injektionen.
Skinnet är mycket rynkigt, ögonen är ytterst små och i fronten på munnen sitter enorma gnagartänder. Då syret i deras tunnlar ofta är dåligt så har nakna mullvads råttan en väldigt anpassad kropp. Lungorna är mycket små och blodet väl anpassat för att klara ett liv i de trånga tunnlarna. De har mycket låg andning och ämnes omsättning för ett djur i denna storlek. Man räknar att mullvads råttan använder ungefär 2/3 delar syre som en vanlig mus i samma storlek. Även under sämre tider så som svält, så som torka kan ämnes omsättningen även sjunka upp till ytterligare 25 procent.

749px-Naked_Molerats_004.jpg

De ägnar hela livet åt att gräva och forma tunnlarna. Tunnlarna byggs precis under mark ytan där det finns gott om rötter och annat. De rötter och knölar som inte äts på plats, transporteras till bo delen av tunnlarna där den lämnas att sparas till sämre tider. En naken råtta kan släpa rötter och knölar upp till ca 1000gånger deras egen vikt. De äter även sin egen avföring för att få i sig mer näring men även för att det underlättar i smältningen av rötterna.

800px-Naked_Mole_Rats.jpg

Källor:
* Wikidepian
* Animal discovery web
* Brukfield zoo

Bilder:
Wikidepian

Skriven av: Victoria. W. (Zickan)

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

  • Redigerat 4/17/22, 3:32 PM av Niklas
Annons:
zickan
9/9/09, 5:39 PM
#1

Artikeln är inte helt klar. Jag kommer med bilder senare.
Sitter inte på min dator så jag lägger upp den direkt.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

DoD
9/9/09, 6:05 PM
#2

Längtar efter bild! :D

Medarbetare på ExotiskaDjur.ifokus, TV-Spel.ifokus och papegojor.ifokus!

Att förstå är att förlåta

Ladyinred
9/9/09, 7:43 PM
#3

spännande de där med att de inte har förmåga att känna smärta. är det över huvudtaget eller bara i skinnet?

xcess
9/14/09, 10:35 AM
#4

sanslöst ful:S bra artikel

ZorroR
9/19/09, 11:18 AM
#5

Bra artikel! De är inte precis de vackraste djuren på Jorden :P

zickan
9/19/09, 12:28 PM
#6

tycker du inte.. hehe

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
shaolin2
9/20/09, 3:26 AM
#7

det är insidan som räcknas och inte utsidan hehe

zickan
9/20/09, 3:33 AM
#8

Jag tycker inte direkt den är det sötaste som finns. Men på sitt sätt har den sin charm. Ett x till mig har dock förstört lite av mitt synsätt på den. För något år sedan så var vi och tittade på dom i verkligheten. Och ja då kommer ju det där puckot och säger  "sådär skulle min penis med se ut med löständer"

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

shaolin2
9/20/09, 3:35 AM
#9

hahaha Skrattande

Mischa
9/25/09, 4:36 PM
#10

Gillar "matbilderna" Cool

≧◔◡◔≦

gulzebra
9/26/09, 3:40 AM
#11

Jag måste bara påpeka att naken mullvadsråtta är ett felaktigt namn på de. Deras riktiga namn är snoppråttor.

Flört

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

Fireant
9/26/09, 4:06 AM
#12

Så ni menar att även vi män har mus???

mohahaha

Saga85
9/27/09, 5:01 PM
#13

Jösses, vilka fula varelser Förvånad Fast så fascinerande att det hade varit riktigt kul att ha en koloni.

Annons:
Ladyinred
9/27/09, 8:52 PM
#14

du kanske skulle ändra länknamnet. är nästan säker på att det inte heter wikidepian;P

gulzebra
9/27/09, 11:58 PM
#15

#12: Nejnej, män ÄR möss. Se bara hur mesiga ni är när jorden går under för minsta förkylning! Flört

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

[Thiah]
10/3/09, 12:10 PM
#16

Dom är ju så fula att dom vore kul att ha Flört Kan man ha dem som vanlig människa? Inte för att jag ska skaffa utan mest nyfiken.

Dessutom ser dom ju lite ut som en rynkig snopp med tänder…….Tungan ute

Ladyinred
10/5/09, 1:47 PM
#17

dom borde gå att ha som privatperson. men de verkar kräva en väldigt specialgjord bur när de vill ha långa rörsystem och olika kammare.

[veralera]
10/5/09, 5:03 PM
#18

Haha oj gud det där var nog någon av de konstigaste och fulaste djuren jag sett:| Men som sagt, de har ändå någon charm på sätt och vis haha.

Riktigt häftigt det där att de hade speciellt "uppdrag" och grupper inom flocken. De måste vara otroligt bra på att kommunicera.=D

Salladshataren
10/5/09, 6:34 PM
#19

Läste idag om att dem kan bli över 30 år gamla. Samt att de är immuna mot cancer och oftast dör de av skador eller sjukdom, om jag minns rätt. Men aldrig av ålderdom.

 

Lat är ett så hårt ord. Kan vi inte kalla det motivationshandikappad?

Skrattar sämst som skrattar sist, för han har inte förstått skämtet

Saga85
10/6/09, 2:47 AM
#20

Man skulle ju ha en stor burk med glasframsida. Så täcker man för underdelen med något, och kan kika in ibland när de gräver runt i sina gångar! Eller sånt där spegelglas som man bara kan se åt ett håll - så kan man kolla på dem utan att de blir störda av oss människor som traskar runt och glor på dem.

Annons:
Ladyinred
10/6/09, 2:36 PM
#21

#20 de där va smart. som en myrfarm i jätteformat:P

emmali
10/14/09, 8:27 PM
#22

lite fulsöt på något sätt.

men fortförande nästan den fulaste varelse man sätt.Skrikandes

[GlittriGris]
10/15/09, 7:36 PM
#23

dom var ju inte särskilt vackra iaf..

[veralera]
10/15/09, 8:47 PM
#24

Asså… Har dom inga ögon? :|

RoscoeVega
10/30/09, 3:22 AM
#25

Naken mullvads råtta = En råtta som ägs av en naken mullvad.

Naken mullvadsråtta = En sådan som är på bild (snopp med löständer som någon sa… skrattade gott)

Ladyinred
10/30/09, 3:46 AM
#26

hahahha jag har inte tänkt på den särskrivningen innan.

zickan
3/13/10, 12:02 AM
#27

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
[jennyrapp]
3/14/10, 1:53 PM
#28

Altsså jag tycker dom ser charmiga ut, sådär fulsöta. 
Men dom ser inte friska ut :P

zickan
3/14/10, 6:55 PM
#29

Haha nej verkligen inte. Ser fel ut med naken djur. Speciellt med allt skinn också.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Jonaflax
9/9/12, 12:40 PM
#30

OJ! Jag sökte på mullvad och hittade denna artikel. Jäklar vilket läskigt litet djur. Som hämtat ur en skräckfilm ju!

**Besök mina kaniner på hemsidan och i bloggen. **

zickan
9/9/12, 1:50 PM
#31

Haha ja de är verkligen inte fagra att se på

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Hermelini
7/31/14, 2:39 PM
#32

#25 Hahaha 😃 Dog

RegnbågeDino, Du är saknadHjärta10/6 2015 lämnade Dino ossRegnbåge

BlommaSov gott älskade vänBlomma

zickan
7/31/14, 9:27 PM
#33

#32 😉 särskrivningar kan bli rätt aviga. Men oftast bringar det skratt till många.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Upp till toppen
Annons: