Annons:
Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 11224 ggr
shaolin2
9/20/09, 1:11 PM

Trichosurus vulpecula

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Pungräv

pr_orig_SE.jpg

Arterna förekommer på hela den australiska kontinenten samt på ön Tasmanien. Dessutom infördes de i Nya Zeeland där de blev ett hot för den inhemska faunan, särskilt för flygoförmögna fåglar som kivier.

Kusuer är robusta djur. Kroppslängden ligger mellan 32 och 60 centimeter och därtill kommer en upp till 35 centimeter lång yvig svans. De kan vara fem kilogram tunga. Den mjuka och ulliga pälsen har en färg som varierar mellan grå, vit, brun och svart. Öronen är trekantiga och betydligt större än hos kuskusar.

                                                             En av mina honor

GULLUNGE_orig_SE.jpg

Pungrävar är inte lika stark bundna till livet i träd som andra klätterpungdjur. Deras naturliga habitat är skogar och andra regioner med träd men idag finns de även i stadsparker och trädgårdskolonier. De vilar på dagen i trädens håligheter eller i människans byggnader som ladugårdar och skjul. Under natten letar de i träd och på marken efter föda. 

Varje individ lever ensam och reviret markeras med sekret                     

från doftkörtlar som sitter vid

djurets analöppning och bröst. I tättbebyggda områden överlappas reviren ibland.

 Kusuer är huvudsakligen växtätare som livnär sig av blad, frukter och växternas utskott. I viss mån äter de även mindre ryggradsdjur som fåglar.

Honor har förmåga att para sig en eller två gånger per år. Efter dräktigheten som varar i 16 till 18 dagar föds vanligen en unge, sällan tvillingar. Pungen är bra utvecklad, har två spenar och öppningen framåt. Ungdjuret lämnar efter fyra till sju månader pungen och efter 6 till 10 månader sluter honan att ge di. Könsmognaden infaller under andra eller tredje levnadsåret. Livslängden för pungrävar ligger mellan 10 och 15 år.

 TITTUT_orig_SE.jpg

                         En av honorna tittar ut från boet

Dessa djur är mer än andra pungdjur kulturföljare och efter européernas ankomst i Australien ökade deras utbredningsområde. De är inte sällsynta och räknas inte till de hotade arterna. Trots allt jagas de ibland för pälsens skull och då de ibland förstör trädgårdar.

 I släktet skiljs vanligen mellan fem arter:

 Pungräv (Trichosurus vulpecula), finns över nästan hela Australien med undantag av de allra nordligaste delarna, infördes på Nya Zeeland där den numera utvecklade sig till en plåga.

Trichosurus caninus, lever nära kusten i sydöstra Australien.

Trichosurus arnhemensis, förekommer i regionen Kimberley i norra Western Australia.

Trichosurus cunninghamii, bebor bergstrakter i Victoria.

Trichosurus johnstonii, lever i regnskogar i Queensland.

Pungräven tillhör familjen klätterpungdjur. 

Ref;

jag själv

Ronald Nowak

  • Redigerat 4/17/22, 3:45 PM av Niklas
Annons:
[Stripez]
12/30/11, 10:46 PM
#1

Guud vilka fina djur! :) Bra artikel!

Upp till toppen
Annons: