Annons:
Etiketterartiklarandra-djur
Läst 18882 ggr
zickan
9/17/09, 8:38 PM

Chinchillan, Fakta ifrån SCAF

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En informationsbroschyr om sällskapsdjuret chinchilla Utgiven av SCAF - föreningen för sällskapschinchilla Chinchilla - något för mig?

**
Lite fakta om Chinchillan
**Chinchillan har kommit att bli ett alltmer populärt sällskapsdjur och det är kanske inte är så konstigt, ett mer lättskött djur som ger så mycket igen får man leta efter!
Det är dock inget djur för de mindre barnen som kan handskas för varsamt" med det. Man kan givetvis ha en chinchilla även i en barnfamilj om man ordnar för chillans säkerhet.

Det finns många fördelar med det här lilla pälsdjuret. Chinchillan behöver t ex inte ses till mitt på dagen, då vill den istället ha lugn och ro. På kvällar och tidiga morgnar är den desto piggare, vilket ofta passar bra för den som arbetar eller studerar. Den avger ingen revirdoft och har inga klor som behöver klippas.
Chinchillan behöver heller inte vaccineras mot sjukdomar. Ja, listan för chillans fördelar kan göras lång.
En chinchilla kan bli mycket tam, men alla chillor är små individer med en egen personlighet och alla är inte lika keliga. Det är naturligtvis lättare att få en liten unge tam, än ett vuxet djur som ingen någonsin har pysslat med. Ju mer du håller på med ditt djur desto tamare kan det bli.

En chinchilla kan bli 15-20 år gammal.  Chinchillan är ett robust djur som sällan drabbas av sjukdomar, men ofta är det fodret  som är orsaken. Ett bra och enkelt sätt för att veta om djuret mår bra är att titta på avföringen
- vid tecken på diarré eller förstoppning måste djuret behandlas. Tveka aldrig att be veterinär om hjälp när du misstänker att ditt djur inte mår bra. 
För att lära dig mer så kan du gå med i en förening. Där kan du få hjälp
och goda råd om skötsel av ditt lilla djur.

Blir chinchillan skrämd eller ovarsamt behandlad så kan den släppa pälstussar i självförsvar. Detta är ett naturligt beteende liknande ödlan som tappar sin svans. En sund och frisk chinchilla är inte aggressiv och bitsk.
Skulle en annars tam chinchilla plötsligt bli ilsken och börja bitas bör du låta en veterinär undersöka den.
Personer med allergi kan ofta klara av att ha en chinchilla. Dess täta päls gör att den inte får kvalster etc. som andra husdjur kan få i sin päls.
Man kan vara allergisk mot höet eller den fina badsanden som djuren badar i.

Myshög.jpg

Vad man bör tänka på när man köper en chinchilla:

  • Chinchillan ska vara minst 10 veckor och avvand från föräldrar och syskon.
  • Välj ett kraftigt djur, som ser friskt ut och och ger ett bra intryck. Det ska inte rinna ur ögon, nos eller mun.
  • När du håller i chillan ska den inte bitas! Unga djur är spralliga till sin natur, men de bör vara vana vid händer och att hanteras av de som säljer dem.
  • Be gärna att få titta på föräldrarna.
  • Se till att du får med övergångsfoder eller köp samma mat som chinchillan är van vid att äta.
  • Stamtavla är bra om du får med. Stamtavla är vanligare att man får hos privata uppfödare än i djuraffärer. Försök annars få reda på så mycket som möjligt om föräldrar och syskon och skriv ned det.

Standard grå chinchilla. Historik
Chinchillan är ett litet sydamerikanskt pälsdjur som i vilt tillstånd lever på Andernas karga bergssluttningar. På dagarna gömmer de sig i bergsskrevor och hålor för att under kvällen komma fram för att söka efter mat. Deras huvudsakliga föda består av rötter, bark och torrt gräs. Indianerna använde sig av chinchillan för att göra pälsverk, men de hade även tama djur som de kardade. De spann garn av pälsen för att bland annat använda detta till broderier.

Chinchillan som ursprungligen fanns i stort antal, jagades för sin fina päls och i början av 1900-talet var de i det närmaste utrotade. 1922 fick den amerikanska bergsingenjören Mathias F. Chapman tillstånd från den chilenska regeringen att föra ut ett antal djur till Kalifornien. Projektet lyckades och alla 11 djuren överlevde (de förökade sig t.o.m. under resan), det är dessa djur som våra sällskapsdjur härstammar ifrån.

**Chinchillan är fridlyst
**Chinchillorna är mycket utsatta och hoten är många mot deras fortlevnad. Idag finns det en livskraftig stam chinchillor som lever i vilt tillstånd, men de är fridlysta.
I Chile är det nu olagligt att jaga en chinchilla.
Straffet för att skada/döda en chinchilla är nästan lika strängt som straffet för att mörda en människa.

_Viscachan är en av chinchillans närmaste släktingar. Den är betydligt större och kraftigare än chinchillan. Dess päls är brunaktig.

_**
Släktskap
**Chinchillan tillhör en underart till de enkeltandade gnagarna _(Rodentia)_. De två vanligaste chinchillaarterna är brevicaudata, ett stort djur med mycket päls och lanigera, något mindre och har tunnare päls. Den sistnämnda kommer våra sällskapschinchillor ifrån. På långt håll är chinchillorna även släkt med marsvinen.

**Att få en chinchilla tam
**Att få en chinchilla tam är kanske inte det lättaste, men det går om man tar det i chillans takt och på chillans villkor. Lättast är det om man köper en unge, som är hanterad. Alla ungdjur är busiga och spralliga, så man måste också ha mycket tålamod.
Det vanligaste felet man gör är att släppa ut chillan i rummet innan den blivit van med  omgivning och handtam med den nya matten/hussen. Det är inte synd om chillan om den får sitta i buren tills ni lärt känna varandra först.

Första tiden så sitter man vid buren och pratar med chillan så den lär känna dig och din röst.
Chillan är nyfiken, så om du lockar med ett russin, så kommer den fram och tar det. Efter ett tag så kan du sätta in handen i buren så den får komma fram och nosa och undersöka. När den känner sig trygg så hoppar den upp på handen. När detta fungerar så kan du försiktigt ta ut handen, men låta chillan sitta kvar. När ni fått riktigt förtroende för varandra så kan den fåv komma ut och springa på golvet, men se till så att rummet är chilla-säkert och ha den under uppsikt hela tiden. Locka på chillan och ta upp den och sätt in den i buren.
Börja med korta stunder. Jaga aldrig en chilla, den blir då stressad och förtroendet ni byggt upp raseras. Fråga gärna erfarna chillaägare hur de gjort med sina chillor.

**Rasstandard
**Chinchillan ska ge intrycket av att vara kompakt och robust. Sett ovanifrån har kroppen ett "limpformat" utseende. Nacken och huvudet ska vara kort och brett, honor har ofta ett mer feminint huvud. Ögonen ska vara pigga och klara, öronen små, rundade och vara placerade på var sin sida om huvudet.
Tassar och svans ska vara kraftiga. Vikten på ett vuxet djur bör ligga på ca 600 gram och uppåt. Honorna är oftast större än hanarna.
Pälsen skall vara kort, tät och spänstig, med fin lyster.

**Färger
**Chinchillan förekommer numera i en mängd olika färger. Nya färger och färgvarianter uppkommer i och med att intresset för avel och uppfödning av chinchillor har ökat i hela världen.
Nedan följer en kort presentation av de vanligaste:

Grå: Betecknas vanligen som "standard" då detta är den ursprungliga viltfärgen. Färgen varierar från mycket ljust grå till mörkgrå. Buksidan är vit. Ryggpartiet är ofta mörkare grått. Ju mörkare ryggparti, desto bättre.

Black velvet: Svart huvud och rygg, vit buksida. Svärtan ska vara djupt blanksvart och gå ned mot buksidans parti där den längst sidorna först övergår i grått.

Brown velvet: Som Black velvet men brun, magen är mer grå än vit. Röda ögon. Pigmentfläckar på öronen är vanligt.

Beige: Från riktigt ljus, nästan gyllengul till mörk beige. Buksidan är vit/gråvit. Ögonen är ofta rubinröda, även blå/bruna förekommer. Pigmentfläckar på öronen är vanligt.

Vit: Rent vit utan någon ton av gult. Öronen är ofta mörka. Helt vita djur är mycket ovanligt, se även marmorerad.

Marmorerade djur: Vit med mer eller mindre stora marmorerade fält, vanligast grått, men andra färger förekommer också. Marmoreringen sitter endast i topparna på täckhåren, underullen är ljus. Mörka ögon.

Rosé: Från vitt till ljust beige ton, även skfitningar kan förekomma. Rosa öron och röda ögon.

Ebony, grund: Samma färg runt om, utan vit mage, t ex svart, grå, violett, beige eller brun ebony. Det förekommer även andra typer av ebony, t ex hetero ebony, tov (touch av velvet) varianter.

Violett: Ljusa och mörka toner av violett, vit mage. Här ska konstrasten mellan violett och vitt vara skarp. Finns även tov violett.

Safir: En ljus gråblå chinchilla, med vit mage och mörka ögon. Den blå tonen är det karaktäristiska för safiren. Finns även tov safir.

Svart chinhilla
(Svart chinchilla)

**Buren
**En bur till en chinchilla är olik alla andra smådjursburar. Först och främst är chinchillan mer beroende av yta på höjden snarare än golvyta. Den tar sig fram genom att hoppa mellan hyllor/grenar. Ett bra mått på en bur är 100 cm på bredden, ett djup på 50 cm och 100 cm hög.

Man kan ha en papegojbur (eller stor parakitbur) om den är tillräckligt stor, men du kan också bygga din egen bur, något som är ganska vanligt bland chinchilla-ägare. Att hålla dem i en gallerbur gör att det blir väldigt skräpigt runt om buren samt att chillan för ganska mycket oväsen när de hoppar runt i buren och motionerar. Vissa chinchillor kan bli stressade av att sitta så öppet och inte kunna krypa undan och kura på dagen då den vill vila sig.

Hyllorna ska vara tillräckligt breda för att chinchillan ska kunna både sitta och ligga på dem utan problem. De ska monteras så att chinchillan kan förflytta sig uppåt/nedåt mellan dem. Hyllorna ska vara minst två till antalet (enligt Djurskyddsenhetens regler) och innehåller buren fler än två djur skall det finnas minst en hylla var till varje djur.
Tänk på att inte använda ett impregnerat material till hyllorna eller spånskivor, då chinchillor gnager en hel del på sin burs inredning och de kan bli sjuka av impregneringsmedel och lim. Plywood är det lämpligaste byggmaterialet till burstommen och till hyllor, men man kan ju naturligtvis änvända massivt trä också.
En rejäl gren i äpple, päron, asp, sälg eller vide som chinchillan både kan sitta på och gnaga på fungerar bra.

Till bottenströ är kutterspån lämpligast och det brukar vara lagom att byta bottenströet en gång/vecka. Man kan också använda trä- eller papperspellets, bara djuren inte äter upp det. I buren ska det förutom matskål och vattenflaska också finnas ett badkar med sand.

Chinchillan badar i sand för att hålla sin päls fin. Den skall absolut inte badas i vatten. Chinchillan uppskattar att få springa lös i rummet. Den bör vara riktigt handtam innan då.
Man måste ha den under uppsikt. Elkablar, giftiga krukväxter, öppna fönster och andra husdjur som t ex katter är bara några av de faror som kan drabba en lös chinchilla på upptäcktsfärd.

SCAF har byggbeskrivningar till träburar.
Beskrivningen består av hörnbur och vanlig fyrkantig/rektangulär bur. Beställs via hemsidan www.chinchilla.se till självkostnadspris.

Foder
Chinchillan är mycket enkel i sin kost. Det är antagligen därför det ofta är just fodret som blir så fel. Maten ser helt enkelt tråkig ut och  hinchillaägaren kan då bli lockad att pröva på något mer färgglatt och roligt. Detta kan tyvärr bli ödesdigert och många chinchillor har blivit sjuka och dött av fel foder.
Basfodret för en chinchilla är , detta ska vara väldoftande och grönt och innehålla så liten mängd klöver som möjligt. Chinchillan ska ha fri tillgång till hö.
Huvudfoder för chinchillan ska vara **chinchillapellets.
**En vuxen chinchillas dagsbehov av pellets är ca 2För växande, matskedar. dräktiga samt digivande djur ökas portionen till det dubbla. Oftast behöver du inte dosera, utan chinchillan äter det den behöver. Var noga med att den äter mycket av sitt hö, vilket är viktigt för att matsmältningen ska fungera normalt.
Chinchillan ska ha fri tillgång till friskt vatten i en vattenflaska. Tänk på att montera den i sådan höjd så att djuret dricker lätt halvstå- ende. Byt vattnet dagligen, och diska flaskan med jämna mellanrum.

Extra vitaminer och mineraler behöver inte ges om fodret är fullgott. En chinchilla ska inte äta gnagarblandningar då dessa innehåller bland annat frön och nötter. Detta är alldeles för fett och sött.
Chinchillan kan utveckla sjukdomar såsom fettlever och diabetes av fel kost. Andra problem som förstoppning och diarré uppstår ofta vid just fel foder. Även färska grönsaker och frukt är klart olämpligt att ge till en chinchilla, dess mage är helt enkelt inte anpassad för denna typen av "blöt" föda.

Som godis kan man ge t ex några russin (lösande i större mängd), en liten bit knäckebröd eller mariekex, några kornflakes, johannesbröd eller torkade nypon. En chinchilla blir också glad för en pinne från ett fruktträd som äpple eller päron (ej stenfrukter som t ex körsbär och plommon), eller från trädslagen sälg, asp eller vide. Tänk på att trädet inte är besprutat eller står nära en trafikerad väg.

altheas.jpg
(vitfärgad chinchilla)

Det finns en mängd chinchillapellets att välja mellan, men SCAF rekommenderar svensktillverkat foder med innehållsdeklaration och datumstämpel.

Chinchillor blir könsmogna vid 3-8 månaders ålder. Honor bör inte bli dräktiga förrän de är ca 12 månader. Detta för att de ska utvecklas både fysiskt och psykiskt. Honan löper ca var 28:e dag (1-3 dagar) hela året. De flesta honor har lättare för att bli dräktiga mellan november och mars. En chinchilla går dräktig i 111 dagar, vilket är lång tid för ett sådant här litet djur (jämför gärna med t ex hamster som är dräktig i ca 16 dagar, en katt ca 62-65 dagar).

Det kan ta lång tid att introducera en ny partner. Man kan ställa chinchillornas burar tätt  intill varandra så att de kan vänja sig vid varandra, utan att komma åt att bitas. De kan också byta burar, bada i varandras badkar eller också låta dem träffas på sin "utetid" i rummet. Ha dem under uppsikt och var beredd på att rycka in och sära på dem, ifall de börjar bråka!

En nyfödd unge väger ca 30-65 gram beroende på antalet ungar i kullen. Vanligast är 1-3 ungar, även om det har hänt att honor fått upp till åtta stycken. Detta är mycket ovanligt. Ungarna föds med öppna ögon och päls och efter bara några timmar följer de sin mamma i buren. Det dröjer inte många dagar innan de tar sig upp på hyllorna. Första veckan börjar de även provsmaka av pellets och hö.
Se till att de inte äter för mycket, då de är små och har känsliga magar. Var noga med att även ungarna når vattenflaskan.
Tips: Sätt in en extra vattenflaska på lägre höjd till ungarna.

Ungarna bör skiljas från mamman runt 8 veckors ålder. De kan sitta ihop syskonvis ytterligare några veckor. Det finns hanar som blir könsmogna mycket tidigt (redan vid 12 veckors ålder). För säkerhets skull bör man skilja honor och hanar åt så fort som möjligt. En hona kan givetvis stanna kvar hos mamman om man vill det, ofta kan de samsas så här även i fortsättningen.
Mamma och dotter brukar fungera bra tillsammans. Hanen kan stanna kvar hos sin pappa en tid, om pappan varit delaktig i skötseln. De kan sitta ihop tills dess att ungen är könsmogen. De kan då börja bråka och bör inte sitta ihop fortsättningsvis.

Vill du undvika att din hona blir dräktig igen bör du sära på paret. Honan kan löpa om omedelbart efter födseln, vilket är vanligt. Om du har en hane och en hona som bor ihop och inte vill att de ska få ungar, kan man kastrera hanen. Kontakta din veterinär för mer information angående kastrering.

SCAF rekommenderar att man ställer ut sina chinchillor och får dem bedömda innan man avlar på dem. Domaren ser om djuret passar för avel. Man tittar t ex på kroppsform, storlek, färgklarhet. Man kan även få tips och råd om bland annat foder, skötsel, lämplig partner till sitt djur (en del färger passar inte ihop).

SCAF är en rikstäckande ideell förening, som bildades 1992. Det är en förening för alla som är intresserade av sällskapsdjuret chinchilla.SCAF anordnar också utställningar, medlemsträffar, ger ut en medlemstidning samt deltar på mässor. Man har som medlem alltid någon att vända sig till med frågor eller få kontakt med andra som har intresse för chinchillor.
Medlemskapet är löpande, det vill säga man är medlem ett år framåt från den månad man betalar in.
Aktuell medlemsavgift, se www.chinchilla.se
När registrering av inbetald medlemsavgift gjorts skickas ett välkomstkuvert ut med bland annat senaste numret av tidningen, mer information om föreningen m.m.

© SCAF 2006. Bilder ur föreningens arkiv. Teckningar: Anna Palm.(Fick inte med de bilder som ingick till artikeln)

Bilderna är copywrite skyddade och utlånade av UlrikaD

För mer information,

www.chinchilla.se

Artikeln är utlånad av:
Carina Svedberg
SCAF (ordf, redaktör, stamtavleansvarig, domare m.m.)

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

  • Redigerat 4/17/22, 3:55 PM av Niklas
Annons:
zickan
9/17/09, 8:39 PM
#1

Jag fick inte med bilderna som bifogades i artikeln. Kunde tyvärr inte spara ned dom på  min dator.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

zickan
9/17/09, 8:47 PM
#2

Någon som vill bidra med en bild till denna artikel?

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

UlrikaD
9/17/09, 8:54 PM
#3

Vilken färg vill du ha?Flört Vuxen? Bebis? Jag har en hel del i bildväg.

ZorroR
9/17/09, 9:39 PM
#4

Åhh! jag som precis gick in här för att fråga om ALLT om chinchillor! :D

zickan
9/17/09, 10:16 PM
#5

#4 haha tur du har ;-)

Är det något du inte finner ur artikeln så skapa mer än gärna en tråd och fråga. Vi har många här inne som kan svara :-D

#5 Det du finner passande :-D

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

UlrikaD
9/17/09, 10:52 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Två av mina egenuppfödda pojkar kanske? Chill-Zones Amarant och Chill-Zones One in a Million vill dementera att pojkar inte kan bo tillsammans. De är bästa kompisar. Million är tan ebony och Amarant är extra dark tan ebony.

Annons:
UlrikaD
9/17/09, 10:52 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Eller Svarte Petter som är en annan av mina egenuppfödda. Black ebony är han.

UlrikaD
9/17/09, 10:54 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Eller en annan av mina bebisar. Chill-Zones Flash Gordon (Blixten) Han är marmorerad.

(du kan bara radera mina inlägg av de bilder du inte väljer)

ZorroR
9/17/09, 11:17 PM
#9

Passar en chinchilla till en 14 åring som har haft gnagare i hela sitt liv, och vill satsa på en chinchilla? Eller hur vet jag om det passar mig?

zickan
9/17/09, 11:30 PM
#10

Underbara bilder. måste åter jobba lite. men fixar senare.

#9 bäst vore kanske ett besök hos en ägare :-)
JAg skulle inte se den åldern som ett problem. Men det beror ju till stor del hur man är personligen. Att ens tänka som du gör är väldigt ansvarigt och positivt.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

UlrikaD
9/17/09, 11:40 PM
#11

#9 En chilla är inte lik någon annan gnagare riktigt. De har inte tålamodet att sitta still som ett marsvin, de gosar på sina villkor. De är känsligare för fallskador så man ska inte tappa dem, det klarar inte deras skelett.

Sen är det ju som med alla andra djur, det bästa är ju att hälsa på någon som har dem. Sen är det ju skillnad på chillor också. De blir otroligt mycket vad man gör dem till så man kan absolut inte jämföra en chilla som vuxit upp på zoo mot en som fötts upp i hemmiljö.

Kan tilläggas också att en chilla ska inte vara själv, då trivs den inte särskilt bra. Det finns en del som tycker annorlunda så detta är mina (och många fler med mig) åsikter. Du kan ha antingen två honor eller två hanar ihop och de kan bo ihop hela livet. Men då sätter man ihop antingen vuxen+bebis eller bebis+bebis. Två vuxna honor kan ibland gå att sätta ihop, två vuxna hanar gör det inte.

Men som sagt, åk och hälsa på någon. Eller åk och kika på någon utställning och fråga ut uppfödare osv. Chinchillor är inte för alla likaväl som råttor, marsvin, kaniner osv inte är för alla. Man får bilda sig sin egen uppfattning helt enkelt.Skrattande

ZorroR
9/18/09, 9:34 AM
#12

#11 ska se om jag kan hitta någon som har ;)

DoD
9/18/09, 2:59 PM
#13

Åh dom ser så gossiga ut :P

Medarbetare på ExotiskaDjur.ifokus, TV-Spel.ifokus och papegojor.ifokus!

Att förstå är att förlåta

Annons:
bblomquist
10/4/09, 5:34 PM
#14

bleh, blir så sugen på chinchilla! men dom lever lite för länge för mig, stog någon stans att dom kan bli upp till 20 år gamla.. så lång tid vill jag inte ha en chinchilla ;/

zickan
10/4/09, 5:47 PM
#15

#14 då kan man skaffa sig en äldre ;-)

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

UlrikaD
10/4/09, 5:52 PM
#16

Jag har väl alltid varit av den övertygelsen att man inte vill att ens husdjur ska dö….någonsin.

Det gäller iallafall för mig vare sig det är hund, katt, iller, chinchilla eller hamster.

zickan
10/4/09, 6:24 PM
#17

Givtvis vill man att ens djur ska leva längre än vad de gör. Men förstår även personen med att 20 år är lång tid. Speciellt om man är ung och man vet att det kan komma mycket emellan som sätter prövningar om man kan behålla djuret. Lite pga det som gör att jag inte vågar skaffa katt. Små djur kan jag flytta runt men en katt vill jag ha ute och då gör det svårt om man vet att man kan flytta mer än en gång till att vänja katten med flera ute miljöer.
Man måste tänka ca då 20 år framåt om man kan ha dom då. Vilket är jätte svårt när man är yngre.
Då kanske lättare att ta ett djur som ligger för omplacering. Har för mig att det även är enklare att ta en äldre hanterad chinchilla till första gången?

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

UlrikaD
10/4/09, 6:32 PM
#18

#17 Också sant i och för sig. Tänker bara till mig själv som går sönder när någon av mina dör och vill att alla ska leva för evigt.

Om en chilla kommer från uppfödare och har blivit väl omhändertagen så är en äldre chilla ett bra val. Däremot många omplaceringar på blocket kommer ju från djuraffärer från början och de är inte tryggare individer för att de är lite äldre. De är lika nervösa och stressade ändå.

Men om jag ser till mina egna tex. så har ju en 10v bebis hur mycket spring i benen som helst även om jag skulle tillbringa 24 timmar om dygnet med den. De ska ju busa liksom. Medans någon som jag själv fött upp och säljer vid 1-års ålder är väldigt tam och gosig.

Sen så även om en chilla har kapacitet att leva i 20år så är det inte många individer som gör det. Det finns inte så många över ens 10 år i Sverige och över 15år finns det nästan inga alls.

zickan
10/4/09, 7:03 PM
#19

Djur som dör är sällan kul. men min chef höll kanske inte med ;-). Hennes dotter skaffade en guldhamster. Kul tyckte mamman då de brukar bara bli 2-3 år. Dotten flyttade hemifrån. Men hamstern dog aldrig. den åkte på öroninflamation, diabetes och levde tills den var 5 år. Var lite fundersam till varför chefen bjöd på tårta helt plötsligt ;-)

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Upp till toppen
Annons: