Annons:
Etiketterexotiskadjurartiklar
Läst 16331 ggr
[veralera]
2009-12-04 19:31

Mer om Maran!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ett dagaktivt djur med mycket lustigt utseende. Efter att ha blivit så besviken över att det inte finns någon svensk bra information om detta djuret, har jag skrivit ihop lite från utländska sidor. Säg vad ni vill, men det är ett fashinerande djur!

Snabbfakta

Latinskt namn:

Familj: Marsvin (Caviidae)

Maran, (Dolichotis) är ett släkte i familjen marsvin. De är de enda medlemmarna i underfamiljen "Dolichotinae". De är vanligast i de Patagoniska delarna av Sydamerika, alltså den södra delen av världsdelen, men förekommer även längre norrut. Det . Kallas ofta Patagonisk hare.

De blir upp till 15 år gamla i fångenskap, runt 10 i det vilda.

Utseende

Det finns två arter av maror, den patagoniska maran "Dolichotis patagonum", även kallad vanlig mara, och den mindre varianten dvärgmara "Dolichotis salinicola".

De flesta maror har ett liknande utseende, vit mage med bruna sidor och en mörkare ovansida. De har en bastant kropp med ett brett huvud, och långa ben. Beskrivs ofta som långbenta kaniner eller marsvin. De har även en 5 cm lång svans.

På frambenen har fyra tår med långa klor, som de använder för att gräva med, men på bakbenen har den bara tre tår och dessa liknar hovar. De använder sina långa ben för att hålla utkik efter rovdjur, men de är även duktiga att gräva med dem. Nere i marken bor dem, föder unger och söker skydd för faror.

De väger oftast runt 10-15 kilo, och blir ca 50-75 cm hög.

File: Patagonian Marsvin, Melbourne Zoo, Melbourne.jpg

Beteende

Maran likt sin släkting marsvinet både skrika och grymta, men maran beter sig annorlunda än många andra gnagare. Till exempel, så spenderar de ofta långa timmar under förmiddagarna med att ligga och sola, antingen vilande på sina lår, eller med frambenen vikta som en katt.

De kan ta sig fram galopperande som en häst, eller "hoppa" med hjälp av alla fyra benen samtidigt, på engelska kallat "stotting". Jag hittar att de kan springa i farter uppemot 55 km i timmen, och hoppa över 1,5 meter upp i luften när de blir rädda!

Någon som skiljer deras beteende enormt från andra gnagare, är viljan att leva i monogama par, oftast har de ett eget revir eller område på runt 40 hektar. Normalt sett lever en hona och en hane ensamma hela sitt liv, likt pingviner, men under häckningssäsongerna kan flertalet grupper beta tillsammans, upp emot 70 individer kan förekomma i varje grupp. När ungarna är födda kan även honorna hjälpas åt att ta hand om dem. Då passar en hona gruppen med ungdomar medans de andra är och betar eller gör något annat, och när en fara upptäcks rusar de ner i underjordiska gropar. De färdas även ofta tillsammans då de är påväg mot stora sjöar, eller andra ställen där vegetationen är kraftig.

Parning och ungar

Honan är brunstig två gånger om året, är dräktig i 90 dagar och får 1-3 ungar i en kull.

Ungarna som föds är likt marsvin och chinchillor mycket utvecklade redan vid födeln. Efter några få minuters födelseprocess, så kommer ungen ut och börjar gå med direkten. Redan efter 24 timmar börjar den äta fast föda, men är självklart fortfarande tvungen till att dia.

Om flera honor har kullar inom en större grupp, så hjälps de åt att passa och ta hand om ungarna. En hona vaktar ungarna medans de andra är iväg och äter eller något annat, och upptäcker dem fara rusar de ner i hålor under jorden.

Under fyra månader stannar ungarna kvar i, eller i närheten av en håla i marken, där mamman sedan besöker dem dagligen. Upp till 15 honor med sina kullar kan dela på en lya. När mamman kommer gör hon ett gällt skri, som får ynglingarna att ta sig till ytan. Sedan får honan genom lukt leta reda på sitt eller sina ungar, och jaga bort resten eftersom allihopa försöker få mat. Honan går sedan iväg en bit för att mata sitt barn, medans hanen vaktar hålan. Hanen håller då också borta andra par från hålan, alltså kan bara en hona mata sitt barn i taget.

Maran som husdjur

Enligt de som äger maror, är de mycket trevliga och sociala djur som knyter starka band till sina ägare, men att införskaffa en flock maror är ett stort och ansvarsfullt beslut, eftersom det är svårt att hitta veterinärer som har kunskap om dessa annorlunda djur.

Beslutar du dig för att köpa en grupp maror är det viktigt att du hittar en välkänd och seriös uppfödare. Undvik helst att köpa från privatpersoner du inte vet något om, eftersom detta kan vara vilddjur som blivit tillfångatagna.

Att ordna ett bra habitat för en grupp maror är också mycket svårt, då de kräver väldigt stor yta. Ska man ha dem inomhus eller i en bondgård, krävs det att man har mjukt underlag som halm i hela boxen så att de inte skadar sig då de hoppar runt. De gillar även värme, så en värmelampa som används till grisar passar mycket bra att ha.

Ska du ta ut dina maror måste du introducera dem för grönfoder en del i taget, då de precis som många av sina släktingar är mycket känsliga för  plötsliga foderombyten.

Ett annat problem är att maror som inte är vana vid människor sedan födseln kan börja bli nattaktiva istället, för att undvika att beblanda sig med människor. Maror som har umgåtts med människor sedan födseln blir mycket tama.

Maror förökar sig bra i fångenskap.

Utfodring

Enligt uppfödare är det enkelt att ge en mara bra kost. Hö ska alltid finnas tillgängligt, sedan är en blanding mellan kanin och chinchillapellets en bra grund. Sedan kompletterar man med färsk frukt och grönsaker.

Eftersom dess tänder växer hela livet krävs det att den får grenar och gnagarblock att knapra på.

File: En mara i tropisk wings.JPG

Utrotningshotade?

I dagsläget är inte maror klassade som utrotningshotade, men eftersom de hela tiden förlorar livsmiljöer och utsätts för jakt, tror många att de snart kommer bli klassade som utrotningshotade, ifall inte insatser görs.

En anledning till att maran är hotad är också introduktionen av den europeiska vildkaninen i Sydamerika, som egentligen inte alls hör hemma där, eftersom kaninen äter samma födor som maran så blir det ont om mat, men kaninen förökar sig betydligt snabbare och har därför större chanser för överlevnad.

Det finns just nu minst 12 naturreservat i Sydamerika som maran kan hittas i.

Är klassad som "near treatened" på IUCN:s röda lista.

Vad säger lagen?

6 § Utrymmeskrav enligt följande: Inomhusutrymme med visning: 100 m².
Stall/nattkvarter: 2 m²/individ, dock minst 12 m².
Säsongsförvaring: 2 m²/individ, dock minst 20 m².
Utomhusutrymme med visning: 200 m².
Utrymmenas utformning: Grävmöjligheter.

Källor/Hitta mer/Bilder/Film

Arkive - Patagonisk Mara (engelsk)

Wikipedia

Bilder på maror

Fakta om maran (engelsk) <-Här finns ett antal bra bilder också.

Smithsonian National Zoologic Park, "Patagonian Mara" (engelsk)

Youtube - Mara som springer

Youtube - Söt Mara

Youtube - Tama maror inomhus (helt underbara)

Youtube - Barn sitter i sängen med mara

Youtube - Babymaror diar

Bilderna i texten kommer från engelska Wikipedia.

  • Redigerat 2022-04-17 15:42 av Niklas
Annons:
Creation
2009-12-06 02:27
#1

Bra artikel! :-) Jag skulle jättegärna ha maror som husdjur i framtiden, men det är kanske lite svårt att hitta här i Sverige just..

Men en sak jag tänkte på bara… du skriver att maran grymtar, precis som marsvin? Tungan ute Skulle inte påstå att marsvin grymtar(grymtning=grisljud i min hjärna). Men det kanske var i brist på annat ord för det som du beskrev det så? Marsvin piper, skriker, visslar, kuttrar och kurrar skulle jag kalla det. :-)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

zickan
2009-12-06 17:38
#2

Väldigt kul att läsa mer om dom :-).
Hittade inte lika mycket fakta själv när jag skrev om dom, så det är riktigt kul att mer info dykt upp :-D

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

gulzebra
2009-12-07 09:18
#3

Bra artikel :)
Måste dock få påpeka lite snabbt att det är fåglar som har en häckningssäsong, antar att det blir parningssäsong för maror - och att maror inte får barn, de får ungar ;)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

[veralera]
2009-12-07 19:22
#4

#1 Ja brist på ord! Tex en skrämd kanin "grymtar" ju också, typ något roffroff liknande ljud, påminner lite om en springande pensionär HAHA nä nu var jag elak (lättroad…) Men tror du förstår lite smått vilket ljud jag menar:P Eller?;D Har ju aldrig träffat en mara själv (men önskar att jag någon gång får!) så vet ju inte alls hur det låter, utan förlitar mig ju på källor som använt det utrycket. Antar att det är skrämselljudet de menar…

#2 Tänkte försöka hitta lite mer info när jag har tid över! Detta var vad jag snabbt hann skriva ihopa medans jag satt hos mamma… Försöker gärna hitta mer info, eftersom detta är ett djur jag drömt om att ha sen jag var liten! Och efter att kollat runt på youtube lite blri jag ännu mer kär, de verkar ju hur goa som helst! Men svårt att hitta info… Tillexempel letar jag efter vad man ska utfodra dem med i fångenskap men hittar inget… Antar det är hö och typ, marsvinspellets(eller nåt?) som gäller… Har för mig jag sett någonstans att de skulle ha chinchillapellets MEN OBS det är inget jag har en säker källa på!!

#3 HAHAHAHAHAHAHAHAHA … nu blev det lite pinsamt ju :$ måste haft huvet på sniskan medans jag skrev detta… Ska ändra så fort jag hinner (=orkar… vilket i sin tur = inte nu…)

Vet någon förresten någon som äger/föder upp maror i Sverige? Eller kanske Danmark?

Creation
2009-12-07 21:10
#5

Det finns väl maror på ett antal djurparker i Sverige? Men jag vet inte om några privatpersoner som föder upp.. är ju så kallt här. Maror måste väl bo i lite varmare klimat ändå?

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Vattnadal
2009-12-08 14:20
#6

De har, eller i alla fall har haft, maror i Furuviksparken. Vet att räven gick över isen ett år och tog en av dem. De bor nämligen på en liten ö, där de även har en gammal militäranläggning man får kika på.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Annons:
[veralera]
2009-12-08 15:30
#7

#5 Vad jag förstått har många som föder upp maror i utlandet stora inomhusanläggningar till dem… Har även sätt bilder och på youtube att flera personer verkar ha dem inomhus, som typ en hund, men det är väl knappast att rekommendera… Vore kul om det fanns någon man kunde hälsa på!

Krokodil
2010-01-22 14:23
#8

Det finns maror på Kolmården iallafall :)

Ypsilon1
2010-06-13 12:00
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Maror i Furuvik! Otroligt söta och ganska glada för besökare :) Inte så glada för regnet :)

Ratata
2010-06-13 22:11
#10

#9 Är det unga individer? De ser lite annorlunda ut än marorna i artikeln nämligen. Kanske kan vara dvärgvarianten?

Ypsilon1
2010-06-14 09:38
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Jag vet inte hur gamla de kan vara. De bor i en ny sida av Furuvik Parken som kommer att framställa Sydamerika. Med tanke på att de inte bott så länge där, kan de vara ungar. De var ungefär 50-55 cm höga och det passar med artikeln ovan. Det kan vara också att bilden är inte så skarp - jag tog den genom regnet och bur-glaset. Den här bilden kanske är skarpare och färgen closer to the nature

Ypsilon1
2010-06-14 09:39
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

har även en Mara "porträtt"

enbartmalin
2010-06-14 10:34
#13

Jag tycker dom ser relativt normalstora ut? :)

Hälsningar Malin

Annons:
Ratata
2010-06-14 13:41
#14

Jo nu när jag ser fler bilder påminner de mer om de andra, på det första kortet tyckte jag att de inte såg lika kantiga ut i ansiktet och därmed tänkte jag att det kanske var unga individer. Jag får väl ge mig då :P

enbartmalin
2010-06-14 23:02
#15

#14 Haha, bilder kan bedra ;)

Hälsningar Malin

Banankaka320
2010-06-18 20:26
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

En av Kolmårdens Mara:D


Upp till toppen
Annons: